EU må svare igen på USA's støtte til grøn omstilling, mener kommissær

Der skal findes flere midler til EU’s grønne omstilling, hvis unionens egne industrier ikke skal lide under den store amerikanske hjælpepakke, siger den italienske kommissær.
Foto: Punit Paranjpe
Foto: Punit Paranjpe
AF MARKETWIRE

EU skal finde flere midler til at støtte egne industrier i den grønne omstilling, hvis ikke de skal lide under USA’s store hjælpepakke, Inflation Reduction Act, IRA, som med sin støtte til omstillingen til grøn energi fremmer hjemlige producenter.

Det er meldingen fra Paolo Gentiloni, EU’s økonomikommissær, i et interview med Financial Times.

Behovet er ikke akut, for EU har allerede rigelige midler klar frem til 2026, blandt andet i form af de 800 mia. euro, som blev afsat til investeringer i genrejsningen af økonomierne efter pandemien, men efter næste års valg til EU-parlamentet er der behov for at finde flere midler.

”Vi har et globalt kapløb, og i dette globale økonomiske kapløb er støtte fra offentligheden en del af ræset. Regulering er ikke nok,” siger Paolo Gentiloni.

”Tiltrækningskraften i IRA er tiltagende.”

Inflation Reduction Act afsætter flere hundrede milliarder af dollar i støtte og skatterabatter til investeringer i vedvarende energi i USA, herunder til opførelse af lokal produktionskapacitet, og EU har flere gange advaret om, at pakken, som blev vedtaget sidste sommer, er protektionistisk.

Budgetkontoret i den amerikanske kongres har oprindeligt vurderet, at Inflation Reduction Act vil løbe op i udgifter for den amerikanske stat på 391 mia. dollar, men Goldman Sachs har sidenhen anslået, at beløbet kan ende over 1000 mia. dollar.

Ifølge Paolo Gentiloni skal man i den forbindelse ikke kun fokusere på, at investeringerne vil forbedre klimaet, men også på husholdningernes situation.

”Din familie vil få fordele. Dine børn vil finde bedre arbejde. Og hvis vi er langsomme, vil de bedre jobs være taget af andre.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også