Dansk erhvervsliv er tilfreds med EU's magtkabale: Hun har været "en meget effektiv og handlestærk leder"

En forventet aftale om yderligere fem år til formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, møder opbakning fra flere kanter. ”Det er udtryk for politisk stabilitet,” siger DI.
Hun har været øverste chef i Europa-Kommissionen gennem en elmarkedsreform, en energikrise og et stigende statsstøttepres fra USA. Nu tegner Ursula von der Leyen til at få yderligere fem år som chef for EU's magtfulde embedsværk i EU. (ARKIV) | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Hun har været øverste chef i Europa-Kommissionen gennem en elmarkedsreform, en energikrise og et stigende statsstøttepres fra USA. Nu tegner Ursula von der Leyen til at få yderligere fem år som chef for EU's magtfulde embedsværk i EU. (ARKIV) | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES – Udsigten til, at der ikke bliver vagtskifte i toppen af EU’s centrale embedsværk, Europa-Kommissionen, tegner allerede nu til at være godt nyt.

Ikke mindst for dansk erhvervsliv.

Sådan lyder vurderingen hos både Green Power Denmark og Danmark største erhvervsorganisation, Dansk Industri, efter medier som Politico, Der Spiegel og Frankfurter Allgemeine tirsdag kunne berette, at forhandlingerne om en kabale af EU-topposter uofficielt var faldet på plads.

På de centrale poster tegner det til, at tyske Ursula von der Leyen fastholder jobbet som øverste chef for EU’s magtfulde embedsværk Europa-Kommissionen.

Den konservative politiker har de seneste fem år været blandt de centrale ansvarlige for EU’s håndtering af først covid-pandemien og siden den russiske invasion af Ukraine.

Af samme grund vil det ifølge underdirektør Rikke Wetendorff Nørgaard fra DI været “rigtig positivt”, hvis von der Leyen fortsætter i spidsen de kommende år.

“Det er udtryk for politisk stabilitet, som er vigtigt i en tid med geopolitiske spændinger, krig på Europas kontinent og en polarisering i Europas befolkninger,” skriver Rikke Wetendorff Nørgaard i en skriftlig kommentar til PolicyWatch onsdag morgen.

“Det sætter også høje forventninger om, at de vigtige initiativer, der er sat i søen, bliver fulgt helt til dørs. Det gælder bl.a. den grønne omstilling, fokus på Europas konkurrencekraft og en klar målsætning om at reducere EU-byrder betragteligt,” uddyber hun.

Lignende meldinger kommer fra Green Power Denmark, hvor brancheorganisationen efter eget udsagn er ”rigtig fint tilfreds” med udsigterne til endnu en periode med den nuværende kommissionsformand.

“Ursula von der Leyen har vist sig at være en meget effektiv og handlestærk leder, også på energiområdet – og det har vi brug for også på den længere bane,” siger Ole Rydahl Svensson, afdelingschef for Public Affairs hos Green Power Denmark, til PolicyWatch onsdag morgen.

Pragmatik i horisonten

Trods hvid røg fra flere forhandlere i Bruxelles og positiv respons fra f.eks. dansk erhvervsliv er der fortsat en risiko for, at Ursula von der Leyen kan blive vippet af pinden. I praksis er kommissionens formandspost en af tre centrale poster, der i disse dage forhandles om i Bruxelles.

De to andre er posten som EU’s udenrigschef – den ventes i øjeblikket at gå til Estlands liberale premierminister, Kaja Kallas – og posten som formand for Det Europæiske Råd, der omfatter alle EU’s regeringschefer. Rollen omtales populært som ”EU-præsidenten”, der forventes at gå til Portugals tidligere regeringschef Antonio Costa.

Intet er dog afgjort, før EU’s regeringschefer under et topmøde senere på ugen officielt forventes at blåstemple fordelingen. En manøvre, som dog løb ind i udfordringer, da regeringscheferne første gang tog hul på emnet i forrige uge.

For dansk erhvervsliv kommer forhandlingerne dog på et alvorligt bagtæppe. Såvel læk som anonyme kilder i Bruxelles forventer samstemmende, at de seneste års dyrt købte erfaringer med krigen i Ukraine vil betyde, at erhvervslivets konkurrenceevne og sikkerhedspolitik kommer til at resultere i en mere pragmatisk erhvervspolitik i de næste år – potentielt på bekostning af den grønne dagsorden.

Onsdag morgen møder man samme analyse hos Green Power Denmark. Grundlæggende, bemærker Ole Rydahl Svensson, er oplevelsen, at hele det grønne område er blevet et underpunkt til fordel for konkurrenceevne og sikkerhedspolitik. 

”Det kan man selvfølgelig være ked af som grøn energiorganisation, men når det er sagt, så ryster vi ikke på hånden,” siger Ole Rydahl Svensson.

Selv henviser han til, at udrulningen og udviklingen af vedvarende energi kommer til at styrke den europæiske konkurrenceevne, sikkerhed og forsyningsstabilitet. Af samme grund ”hilser vi ideen om at have fokus på europæisk industri velkommen”, opsummerer Svensson.

“Det handler også om, at vi skal have europæisk industri over på vedvarende energi. Vores opgave bliver til at få skubbet de her punkter ind under sikkerheds- og konkurrenceevnedagsordenen - og det har vi gode kort på hånden til,” siger han.

Medier: EU-ledere har aftalt fordeling af topposter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også