Overblik: Hvilke partier er for og imod en CO2-afgift på landbruget

Mens der er bred enighed i rød blok om, at landbrugets biologiske processer skal pålægges en CO2-afgift, splitter spørgsmålet i højere grad partierne i blå blok.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
af ritzau og emma lauridsen

Både Alternativet, Enhedslisten, Fire Grønne, SF, Radikale og Socialdemokratiet ønsker at indføre en CO2-afgift på landbruget.

Senest har Liberal Alliance tilsluttet sig Venstres udmelding om, at de ønsker en CO2-afgift på landbruget. Partierne betinger sig dog, at afgiften indrettes på en måde, så den sker i samarbejde med landbruget. Derudover må afgiften ikke sende arbejdspladser ud af landet eller lukke den danske fødevareproduktion.

Konservative ønsker også at indføre en CO2-afgift på landbruget, når et nedsat ekspertudvalg har peget på, hvordan det bedst kan gøres. Det er samme samtlige partier henviser til, når de spørges ind til, hvordan afgiften i så fald skal se ud.

Ifølge formand for ekspertgruppen, Michael Svarer, kommer Ekspertudvalget efter planen med deres anbefalinger i begyndelsen af 2023.

Ingen af partierne, der går ind for en afgift, har meldt ud, hvor høj afgiften skal være, hvornår den skal implementeres, eller hvordan den skal udformes.

Dansk Folkeparti er som udgangspunkt imod en CO2-afgift på landbruget. Partiet ønsker i stedet en bindende aftale om CO2-reduktion. Lever landbruget ikke op til de bindende aftaler, er DF villig til i fremtiden at indføre en CO2-afgift på landbruget.

Danmarksdemokraterne har direkte afvist ideen om at indføre en CO2-afgift på landbruget. Det samme har Moderaterne, der har begrundet, at Danmark vil være det eneste land, som indfører en sådan afgift. Nye Borgerlige har også meldt ud, at en afgift vil være skævvridende for konkurrenceevnen.

I Danmark tegner landbruget sig ifølge Energistyrelsen for omkring en tredjedel af den samlede CO2-udledning.

Støjberg og Villadsen i gårddebat: Uenige om effekt af CO2-afgift

Størstedelen af danskerne vil have særlig afgift på landbruget: Kan flytte stemmer

Valg udskyder længe ventet rapport om klimaafgift til næste år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter