PolicyWatch

Landsstyremand fyret efter sag om homoseksuelles rettigheder

Landsstyremand Jenis av Rana nægtede at pege på Søren Pape som statsminister på grund af Papes seksualitet.

Færøernes landsstyremand for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, er blevet fyret fra sin stilling. | Foto: Alvur Haraldsen

Færøernes landsstyremand for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, er blevet fyret fra sin stilling. Det oplyser det færøske lagmandskontor i en pressemeddelelse.

Jenis av Rana var senest i vælten med udtalelser om De Konservatives formand, Søren Pape Poulsens, seksualitet. Under valgkampen sagde den færøske landsstyremand, at han ikke kunne pege på Pape som statsminister med den begrundelse, at den konservative formand er homoseksuel.

”Det at leve som såkaldt ”homoseksuel” er i strid med den grundlov, som jeg personligt har, og som mit parti også har, og som jeg synes, at Færøerne også har,” sagde landsstyremanden, der også er formand for det kristelige parti Miðflokkurin, der er kendt som Centerpartiet.

Modstander af registreret partnerskab

Det er ikke første gang, at Jenis av Rana ytrer holdninger imod homoseksuelle. Den 69-årige læge har i mange år været modstander af registreret partnerskab for homoseksuelle. Senest har en sag om homoseksuelles rettigheder gået sin gang på Færøerne.

Det er ifølge det færøske nyhedsbureau Fonyhedsbureau blevet vedtaget i Lagtinget, at børn af homoseksuelle par nu får ret til at modtage efternavnet fra begge forældre.

Sagsområdet lå som udgangspunkt under Jenis av Rana, som også er minister for kulturområdet, men han ville ikke gennemføre vedtagelsen. Sagen blev derfor flyttet til en anden landsstyremand.

Ifølge nyhedsbureauet gik Jenis av Rana efterfølgende ud og sagde, at han ikke håbede, at den med ansvaret ville følge lagmandens ordre. Og det var altså det, som i sidste ende blev for meget for lagmanden, Steig Nielsen, som nu har sendt sin minister hjem.

Steig Nielsen siger i pressemeddelelsen tirsdag, at han har gjort alt for at være fleksibel og diplomatisk.

”Men jeg er kommet til den konklusion, at landsstyremand for udenrigsanliggender har udfordret disse principper over en længere periode.”

Det færøske medie Sosialurin skriver, at det er uvist, hvordan Miðflokkurin vil reagere på afskedigelsen. Uden partiets repræsentanter kommer den færøske regering i mindretal. Derfor bliver der ifølge mediet talt om nyvalg til Lagtinget.

Færøske stemmer er talt op: Begge blokke får ét mandat

Mere fra PolicyWatch

Coloplast-formand advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Ejendomsbranche: Ny regering vil blive mødt med tre klare ønsker

I de igangværende regeringsforhandlinger forsøger branchetalerøret Ejendomdanmark især at spille ind på tre områder. Øverst står den udskældte lagerskat. Den vil ”smadre en hel branche”, siger adm. direktør Peter Stenholm, der foreslår en alternativ model. Også mindre byrdefulde generationsskifter kæmper han for.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier