OECD tager "betydeligt skridt" i jagten på at beskatte Google og Facebook

OECD arbejder på at lave en global aftale om en digital skat på techgiganter. Organisationen satser på at have et bud på en løsning i løbet af næste år.
Foto: Colourbox/wm
Foto: Colourbox/wm
AF PETER SØNDERGAARD OG METTE MANDRUP

KØBENHAVN/BRUXELLES

Mens blandt andre den danske regering blokerer for en løsning på digital beskatning i EU-regi, arbejder OECD på at lave en beskatning på globalt plan, der netop skal ramme digitale kæmpevirksomheder som eksempelvis Google, Amazon og Facebook.

Og nu er organisationen klar med det, den selv kalder "et betydeligt skridt" mod at skabe nye skatteregler, så de digitale virksomheder kan blive beskattet på en ny måde.

"Det internationale fællesskab har taget et betydeligt skridt frem mod at løse skatteudfordringerne, der opstår på grund af digitalisering," udtaler Pascal Saint-Amans, leder af OECD's center for skattepolitik og administration, i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer, efter OECD i sidste uge holdt et møde, hvor 95 medlemslande var repræsenteret. Det lykkedes landene at blive enige om en såkaldt policy note, som er et fire sider langt papir, der skitserer den foreslåede vej frem i forhandlingerne.

En af de to tiltag, OECD har planer om at lave, er at kigge nærmere på de nuværende regler for beskatning af lande, som opererer i mange forskellige lande.

Planen er at se på, om man kan opdatere de regler til den digitale tidsalder ved blandt andet at ændre på de såkaldte nexus-regler, der afgør, hvilken tilknytning en virksomhed har til de lande, den opererer i, og på de regler som styrer, hvor stor en andel af overskuddet, som skal beskattes i de enkelte lande.

Det andet tiltag er, at man vil forsøge at løse de problemer, der opstår, når multinationale selskaber udnytter huller i den globale skattelovgivning for at minimere deres skattebetalinger.

Godt nyt for regeringen

Sideløbende med at OECD arbejder for en global skat på digitale kæmper, arbejder EU-Kommissionen på det samme. Kommissionen har tidligere foreslået at indføre en digital beskatning på 3 pct. af omsætningen i et givent land på techgiganter. Det vil praktisk talt betyde, at f.eks. Facebook skal betale langt mere skat i EU end i dag, hvor virksomheden stort set slipper for skat.

Forslaget er dog stødt på modstand i EU's ministerråd, hvor alle medlemslande skal være enige for, at forslaget kan gennemføres. Det er blandt andet Danmark, Sverige og Irland, som har været modstandere af forslaget.

Den danske finansminister Kristian Jensen (V) har blandt andet kritiseret, at man vil beskatte selskabernes omsætning.

"Hvis en digital skat er i modstrid med den måde, vi normalt opkræver skatter på, og hvis en digital skat vil betyde, at USA eller andre lande vil indføre lignende skatteregimer mod europæiske virksomheder, og hvis det medfører, at vi vil tabe provenu og ikke få provenu, så er det jo en dum ting at true med. Det er en dum ting at true over for andre, at hvis de ikke gør det, vi ønsker, så skader vi os selv," sagde han i efteråret.

Han har i stedet flaget, at den danske regering i stedet ønsker at finde en løsning i OECD, og det kan nu være, at hans ønske bliver opfyldt.

I første omgang er der en offentlig konsultation om forslagene den 13. og 14. marts, ligesom landene vil blive ved med at diskutere dem i de kommende måneder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også