Hårde hug til argentiske aktier, obligationer og pesoen

Argentinas valuta, pesoen, falder mandag med 14,6 pct. over for dollaren i kølvandet på et overraskende resultat ved weekendens primærvalg.
Foto: Juan Mabromata / AFP / Scanpix
Foto: Juan Mabromata / AFP / Scanpix
AF RITZAU FINANS

Jorden skrider under tilliden til Argentinas økonomi efter et overraskende resultat ved weekendens primærvalg, hvor den siddende præsident led et uventet nederlag.

Landets valuta, pesoen, falder mandag med 14,6 pct. over for dollaren og koster nu 53,0750 peso for en dollar mod 45,3134 fredag aften. Samtidig dratter aktiemarkedet med mere end en tredjedel, helt præcist 33,9 pct., målt på det toneangivende Merval-indeks. Statsobligationerne får desuden hug. Den toårige rente er mandag steget med 19,81 pct.point til 34,913 pct., mens kursen er faldet med 24,8 pct. til 66,263.

Argentinas nuværende og markedsvenlige præsident, Mauricio Macri, der har tøjlet markedernes frygt og landet flere aftaler med Den Internationale Valutafond (IMF) for at dæmme op mod sidste års valutaudsalg, led et overraskende stort nederlag i weekendens primærvalg, og det stiller spørgsmålstegn ved landets fremtidige kurs, og har udløst et udsalg af argentinske aktiver.

Bedst ud af primærvalget kom rivalen Alberto Fernández fra venstrefløjen, som trumfede Macri med godt 15 pct.point mod en ventet langt mindre margin, ifølge meningsmålingerne.

"Markedet er begyndt at indregne en betalingsstandsning. Markedet er er ikke parat til at lade tvivle komme Fernández til gode," siger Edwin Gutierrez, chef for nye markeder hos Aberdeen Asset management, til Bloomberg News.

Det er Alberto Fernández' baggrund, der skaber bekymring i markederne. Han var i sin tid kabinetschef under den tidligere præsident Nestor Kirchner, men blev senere uvenner med hustruen Cristina Fernandez de Kirchner, som senere blev præsident, og som under sine otte år i embedet indførte valutakontrol og protektionistiske politikker, ligesom hun oplevede en skandale omkring manipulation med økonomiske data og var landets overhoved, da Argentinas stat senest gik i betalingsstandsning på sin obligationsgæld.

Nu er de to, Alberto Fernández og Cristina Kirchner, dog igen venner, med Kirchner på stemmesedlen som kandidat til posten som vicepræsident.

Den endelige afstemning om, hvem der skal være kommende præsident i Argentina, finder sted 27. oktober. Flere eksperter vurderer ifølge BBC det som usandsynligt, at Mauricio Macri kommer til at fortsætte i embedet.

"Det bliver en ekstrem hård periode for argentinske aktiver," vurderer Marcin Lipka, senioranalytiker hos mægleren Cinkciarz.pl, over for Bloomberg News. Lipka spår samtidig, at pesoen kan blive svækket til hele 100 peso for en dollar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også