PolicyWatch

Trump og hans folk afviser recessionsfrygt

Den amerikanske præsident gennemførte i weekenden og mandag en charmeoffensiv på tv for at overbevise amerikanerne om, at den amerikanske økonomi er sund og har det godt.

Foto: Nicholas Kamm / AFP / Ritzau Scanpix

Den amerikanske præsident, Donald Trump, og hans nærmeste økonomiske hjælpere gennemførte i weekenden og mandag en charmeoffensiv på tv for at overbevise amerikanerne om, at den amerikanske økonomi er sund og har det godt - trods frygten for en recession, efter at den amerikanske rentekurve i sidste uge vendte i minus og dermed blinkede alarm for en sammentrækning i USA's økonomi forude.

"Vi klarer os utroligt godt, vores forbrugere er rige, jeg gav store skattelettelser, og de er fulde af penge," sagde Donald Trump søndag, ifølge Reuters.

Præsidenten kan have en pointe. Med rekordlave renter og rekordlav arbejdsløshed i USA har forbrugerne alle muligheder for at kunne bruge mere.

Meldingen fra præsidenten blev bakket op af hans nærmeste økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, på tv-stationen Fox.

"Der er ingen recession i syne. Forbrugerne arbejder. Deres lønninger stiger. De forbruger, og de sparer op.Jeg synes, vi er i ganske god form."

Onsdag i sidste uge faldt rentekurven, forskellen på den toårige og den tiårige statsobligation i USA, til næsten minus 2 basispoint. Historisk, gennem de seneste 50 år, har en negativ rentekurve i alt syv gange signaleret en sammentrækning i amerikansk økonomi inden for 12 til 18 måneder.

Trumps handelsminister, Wilbur Ross, har dog også nedtonet det faresignal.

"På et tidspunkt vil der komme en recession, men denne invertering er ikke så pålidelig, efter min mening, som folk tror, sagde Ross til Fox Business News mandag," skriver Reuters.

Handelsrådgiver i Det Hvide Hus, Peter Navarro, trak også søndag på skudrerne over rentekurvens kortvarige tur ned i minus.

"Vi har den stærkeste økonomi i verden, og penge kommer her til vores aktiemarked. De kommer her også for at jagte renter i vort obligationsmarked," forklarede Navarro til ABC News.

Rentekurven er siden onsdagens dyk under nul siden stejlet igen og ligger mandag i plus med knap 6 basispoint.

Mere fra PolicyWatch

Klimarådet: Fjernvarme skal udrulles hurtigere

Der skal prioriteres hårdere mellem fjernvarmeprojekterne, og udrulningen skal være hurtigere, så folk ikke fortsætter med gas som varmekilde eller investerer i varmepumper. Sådan lyder et par af anbefalingerne fra Klimarådet.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier