Analytikere: Konflikt mellem USA og Kina kan have lange udsigter

USA og Kina befinder sig i en langvarig og bitter handelsstrid, hvor de flere gange har straffet hinanden ved at øge tolden på varer fra modparten.
Foto: Brendan Smialowski / AFP / Ritzau Scanpix
Foto: Brendan Smialowski / AFP / Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Den kommende tid kan byde på en yderligere eskalering af handelskonflikten mellem USA og Kina. Sådan lyder vurderingen fra flere iagttagere, efter at den seneste runde af toldstigninger landene imellem søndag trådte i kraft.

"Det er svært at spå om, hvad der sker, men det er nok sandsynligt, at vi ikke har set den seneste reaktion i denne her toldkonflikt, som konstant er præget af en eskalering trin-for-trin," siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

"Jeg hæfter mig dog ved, at parterne gerne vil tale sammen, og tror, at den næste periode vil have eskaleringer - jeg tror, at kineserne kommer til at svare igen - men at der parallelt vil komme en form for forhandlingsforløb," lyder vurderingen.

USA og Kina befinder sig i en langvarig og bitter handelsstrid, hvor de flere gange har straffet hinanden ved at øge tolden på varer fra modparten.

Søndag trådte de seneste stigninger i kraft, da USA påduttede kinesiske varer for mere end 125 mia. dollar en straftold på 15 pct., mens Kina øgede tolden på nogle af de amerikanske varer fra en liste med varer for 75 mia. dollar.

Frederik Engholm tror, at parterne det næste halve år i højere grad vil kunne mærke de negative konsekvenser af konflikten, hvilket kan blive en katalysator for en løsning. Han tror dog først, at parterne når en overordnet aftale i løbet af foråret.

"Jeg tror, det kan være en katalysator for, at der gås lidt mere konstruktivt ind i forhandlingerne. Når den amerikanske præsident har være tilpas bekymret for økonomien eller markedet, så har det tidligere affødt en villighed til at forhandle," lyder det fra chefstrategen.

Sydbank ser løsning efter præsidentvalg

Også Sydbanks chefanalytiker, Søren Vestergaard Kristensen, tror, at der kommer en yderligere eskalering af krisen på den korte bane. Han tror dog, at en løsning mellem parterne har endnu længere udsigter:

"Man kan ikke afskrive det, men jeg tror ikke på en løsning på denne her side af et amerikanske præsidentvalg - og jeg begynder også at tro, at så længe Donald Trump er i Det Hvide Hus, så kan det tage endnu længere tid," siger han.

"Frem til november næste år ser vi ikke en aftale om at få fjernet de tariffer, der er blevet sat - i hvert fald ikke dem alle sammen," vurderer han.

Søndagens straftold er langt fra den første gang, at de to lande har sanktioneret hinanden. 2019 har været præget af flere op- og nedture i forhandlingerne mellem de to lande.

I april var der i markedet en stor tro på, at parterne snart ville nå til enighed, hvilket sendte de amerikanske aktier til vejrs, men det fik et brat endeligt, da den amerikanske præsident, Donald Trump, i maj varslede, at han drastisk ville øge tolden på kinesiske varer, efter at forhandlingerne brød sammen.

I juni blev parterne enige om at genoptage forhandlingerne, men i august varslede Trump på ny told på kinesiske varer med i ikrafttræden 1. september, hvilket blev besvaret af Kina.

"Da de var tæt på en aftale i maj, kunne eller ville kineserne ikke, så jeg tror ikke, de kan give Trump det, han gerne vil have. Jeg tror ikke længere, kineserne er interesseret i en aftale, der kan give Trump ammunition frem mod præsidentvalget," siger Søren Vestergaard Kristensen.

"Medmindre den amerikanske økonomi kommer ind i hård recession, eller markederne virkelig begynder at lide, så har jeg svært ved at se, hvad der skal få dem til at lave en aftale," lyder det fra chefanalytikeren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også