PolicyWatch

EU, USA og Japan enes om udspil til nye statsstøtteregler

Tre af verdenshandelsorganisationen WTO's stormagter - EU, USA og Japan - er blevet enige om et udspil til, hvordan man kan ændre organisationens regler for statsstøtte. Kina er dog ikke med i udspillet.

EU's handelskommissær, Phil Hogan, har indgået en aftale om at forsøge at ændre WTO's regler for statsstøtte. | Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

På sin tur til USA er EU's handelskommissær Phil Hogan blevet enige med sine kolleger fra USA og Japan om et udspil til, hvordan man kan reformere verdenshandelsorganisationen WTO, så dens regler for statsstøtte bliver mere tidssvarende.

Det skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

"Den fælles erklæring er et vigtigt skridt mod at addressere nogle af de fundamentale problemer, som skævvrider den globale handel," siger Phil Hogan i pressemeddelelsen.

Konkret er de tre parter blevet enige om at føje flere ting til listen over statsstøttetiltag, som strider mod WTO's regler. Det gælder blandt andet ubegrænsede garantier, støtte til nødlidende virksomheder uden en troværdig redningsplan, støtte til virksomheder, der ikke kan skaffe kommerciel finansiering, samt visse former for direkte eftergivelse af gæld.

At de tre parter er blevet enige, betyder dog ikke, at det bliver en del af WTO's regelsæt. Det kan det nemlig kun blive, hvis alle WTO-medlemmer bliver enige, og her vil særligt Kina blive en afgørende stemme.

Landet har nemlig benyttet sig af flere af de praksisser, som vil blive forbudt, hvis det står til EU, Japan og USA, så det skal det være villigt til at opgive for, at regelændringen kan blive til virkelighed.

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier