PolicyWatch

Kina og USA underskriver første del af handelsaftale

Kina lover med aftale at købe varer i USA for ekstra 1340 mia. kr. USA halverer kinesisk told.

Foto: MANDEL NGAN/AFP / AFP

USA og Kina har onsdag skrevet under på en fase 1-handelsaftale. Den vil betyde, at kineserne skal skrue markant op for sin import af amerikanske varer over de kommende år. 

Det er den amerikanske præsident, Donald Trump, og Kinas vicepremierminister, Liu He, der skrev under på aftalen ved en ceremoni i Det Hvide Hus. De to lande blev enige om aftalen i december.

Selv om der nu er kommet underskrifter på papiret, er det ikke ensbetydende med, at handelskrigen mellem verdens to største økonomier er slut.

En fase 2-handelsaftale er på tegnebrættet, og forhandlingerne vil ifølge Donald Trump starte snart. Han forventer ikke, at det vil blive nødvendigt med en tredje delaftale. 

Blandt punkterne i første del af aftalen er ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Kina kommer til at øge indkøbet af amerikanske varer med omkring 200 mia. dollar – 1340 mia. kr. – over to år. 

Det gælder blandt andet landbrugsvarer, fly, stål og inden for energi. 

På den anden side vil USA halvere nogle af de toldsatser på kinesiske varer, der allerede er indført eller har været planlagt. 

Handelskrigen brød officielt ud i sommeren 2018, hvor USA og Kina lagde ekstra told på hinandens varer, men området har været et tema i hele Donald Trumps embedsperiode.

Donald Trump har været utilfreds med, at USA har et stort handelsunderskud til Kina. 

Det vil sige, at USA importerer langt flere varer fra Kina, end der bliver sendt den anden vej. 

Donald Trump mener, at det har sendt tusindvis af amerikanske arbejdspladser til Kina. 

I næste fase af handelsaftalen er det blandt andet på bordet, at USA skal fjerne alle de toldsatser, som er blevet sat på kinesiske varer som led i konflikten mellem de to lande.

Analytikere: Handelskrigen har stadig lange udsigter

Kina-told bliver på nuværende niveau til efter valg i USA 

Mere fra PolicyWatch

Presset jysk havn overtages af kommune

Gældsplagede Hanstholm Havn overgår nu fra at være en selvstyrehavn til en kommunal havn. Ifølge TV Midtvest står kommunen dermed over for et kassetræk til havnen på i alt 175 mio. kr. ved udgangen af 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier