Federal Reserve fastholder renten

Den igangværende sundhedskrise vejer tungt på den økonomiske aktivitet, skriver den amerikanske centralbank, som desuden melder, at den fortsat vil købe amerikanske obligationer.
Som forventet fastholder Federal Reserve renten. | Foto: OLIVIER DOULIERY/AFP / AFP
Som forventet fastholder Federal Reserve renten. | Foto: OLIVIER DOULIERY/AFP / AFP

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, fastholdt onsdag som ventet sin toneangivende rente, fed funds rate, i intervallet 0,0 til 0,25 pct.

Samtidig vurderer banken, at coronaudbruddet og nedlukningen af USA "vejer tungt" på den økonomiske aktivitet, og på mellemlang sigt vil den fortsat frembyde "store risici".

Det fremgår af bankens rentemelding.

"Federal Reserve er forpligtet til at bruge sit fulde udvalg af værktøjer til at støtte den amerikanske økonomi i denne udfordrende tid og dermed fremme målene om dens maksimale beskæftigelse og prisstabilitet, slår centralbanken fast i sin rentemeldings allerførste sætning."

Banken betoner, at viruspandemien har skabt meget svære tider for folk ikke bare i USA, men i hele verden, og tiltagene for at inddæmme virussets spredning har medført et "skarpt fald" i den økonomiske aktivitet og store jobtab.

På forhånd viste handelen med rentefutures en meget mindre sandsynlighed på 8,3 pct. for en lavere rente, mens sandsynligheden for en uændret rente var på 91,7 pct.

En rundspørge foretaget af Bloomberg News viste også, at alle ud af 101 adspurgte økonomer regnede med en rente i intervallet 0,0 til 0,25 pct.

"Den igangværende sundhedskrise vejer tungt på økonomisk aktivitet, beskæftigelsen og inflationen på kort sigt, og den frembyder betydelige risici for de økonomiske udsigter på mellemlang sigt," hedder det i bankens rentemeddelelse.

"Komiteen venter at fastholde dette målinterval, indtil den er sikker på, at økonomien har modstået de nylige begivenheder og er på vej til at nå sine mål om maksimale beskæftigelse prisstabilitet."

Federal Reserve fortæller samtidig, at banken vil holde øje med både de økonomiske udsigter, den sundhedsmæssige udvikling, den globale udvikling og det afdæmpede inflationspres, og den vil anvende sine værktøjer og "agere passende" for at understøtte økonomien.

USA's centralbank slår desuden fast, at den fortsat vil købe amerikanske obligationer, både stater, realer og kommercielle, for at sikre funktionen i kreditmarkederne og dermed sikre "effektiv transmission", altså effekten, af pengepolitikken på den bredere finansielle situation. Federal Reserve har i denne uge et loft på køb af amerikanske statsobligationer for 15 mia. dollar om dagen, men for blot nogle få uger siden var loftet på hele 75 mia. dollar per dag.

Federal Reserve vil samtidig blive ved med at stille store beløb til rådighed i de daglige repo-auktioner, hvor de kommercielle banker kan låne penge mod sikkerhed stillet i obligationer.

Alle 10 af de stemmeberettigede 17 medlemmer af styrekomiteen, Federal Open Market Committee (FOMC), stemte for onsdagens fastholdelse af renten.

Coronapandemien gav amerikansk økonomi en mavepuster i marts

Den næste gældskrise lurer under coronaen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også