"Krisen har medført reduktioner i CO2-udledning af alle de forkerte årsager"

I en ny rapport dokumenterer Det Internationale Energiagentur, IEA, et historisk dyk i energiinvesteringer, hvilket får adm. direktør Fatih Birol til at frygte for den grønne omstillings fremtid.
Foto: OLE BERG-RUSTEN/AFP / NTB scanpix
Foto: OLE BERG-RUSTEN/AFP / NTB scanpix

Ovenpå en uge med præsentation af regeringens plan om to energiøer af 4 GW havvind, European Energys offentliggørelse af to kystnære havvindparker på 560 MW og som rosinen i pølseenden, et Ørsted-ledet konsortium med planer om et PtX-anlæg på 1,3 GW syd for København, er det nemt at glemme, at vi står midt i en historisk recession foranlediget af covid-19.

Men om noget er et blik på den seneste rapport fra Det Internationale Energiagentur, IEA, om energiinvesteringer en klokkeklar påmindelse om, at Danmark ikke er repræsentativt for resten af verden.

I starten af 2020 så alting lysegrønt ud og med en vækst på 2 pct. i globale energiinvesteringer så den grønne omstilling ud til at være på sporet. Nu, fem måneder senere, forventer IEA et dyk på 20 pct. i energiinvesteringer. I rene tale er det et historisk fald på 2,72 billioner kroner.

Og det var billioner. 2.720 mia. kroner.

"Det historiske fald i globale energiinvesteringer er dybt foruroligende af mange forskellige årsager," siger adm. direktør for IEA, Fatih Birol, i en pressemeddelelse.

Den primære grund er den grønne omstilling. For selvom der i disse dage løbende tikker historier ind fra hele verden omkring hastigt svindende CO2-udledning, skal det ikke ses som en positiv udvikling, siger han. Det er nærmere som at holde vejret.

"Denne krise har medført reduktioner i CO2-udledning af alle de forkerte årsager. Hvis vi skal opnå varige reduktioner i den globale udledning, er vi nødt til at se en hastig forøgelse af investeringer i grøn energi," siger Fatih Birol.

Mere eller mindre hele den nuværende reduktion i udledning afstedkommer nemlig af en pause i produktion på fabrikker og mindre mobilitet. Noget som hurtigt vil komme tilbage på niveau efter krisen.

Først det fossile, så det vedvarende

Vedvarende energi er den sektor, som skånes mest af de manglende investeringer. IEA har tidligere meldt ud, at vedvarende energi er den eneste type energiinvestering, som man ikke forventer vil gå tilbage.

Omvendt forventer IEA heller ikke nogen større stigning i 2020. Det er derimod olie- og især kulinvesteringer, som er hårdest ramt.

Det kan dog have en sekundær indvirkning på vedvarende energi, da flere oliegiganter forsøger at sprede sig mere ud og investere i vedvarende energi. Eksempelvis udskød olieselskabet Suncor i sidste uge planerne om at opføre 200 MW vindparken Forty Mile i USA.

Mere kritisk er det voldsomme dyk i investeringer i elnettet, som IEA beskriver. Store mængder vedvarende energi kræver nemlig som oftest større investeringer i elnettet, hvis kapacitet skal kunne håndtere de fluktuerende strømmængder, der bogstavelig talt kommer som vinden blæser.

Manglende byggeri

Her forudser IEA nu et dyk i investeringer på 9 pct., hvilket kommer oven i et allerede større fald i 2019. Med andre ord styrtdykker investeringer i forudsætningen for et globalt elnet med større mængder vedvarende energi.

"Disse netværk er nødt til at være modstandsdygtige og intelligente, hvis de skal kunne skærme mod fremtidige shock, men også give plads til den øgede andel af vind- og solenergi. De nuværende tendenser i investeringer er en tydelig advarsel om fremtidens forsyningssikkerhed," siger Fatih Birol.

For der bliver blot behov for mere og mere strøm. Især når man retter øjnene mod en endelig pointe i IEAs rapport om energieffektivitet. Her forudser IEA et fald på 10-15 pct. i forhold til 2019 som følge af en større opbremsning i byggesektoren.

Denne artikel er leveret af PolicyWatchs søstermedie, EnergiWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også