PolicyWatch

Biden er taget i ed som USA's præsident – Harris skriver historie som vicepræsident

Obama, Bush, Clinton og Pence er blandt de særlige gæster, der overværede Biden blive taget i ed onsdag. Kamala Harris skriver samtidig historie i Washington D.C. som USA's første kvindelige vicepræsident.

Over 25.000 soldater er indsat for at sørge for sikkerheden omkring Kongresbygningen, hvor ceremonien finder sted. | Foto: DREW ANGERER/AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Joe Biden er onsdag taget i ed som USA's 46. præsident. Han afløser Donald Trump på posten.

USA's første kvindelige vicepræsident, Kamala Harris, er også blevet taget i ed onsdag, og dermed er der skrevet historie i Washington D.C.

78-årige Biden blev taget i ed af Højesterets chefdommer, John Roberts, og holdt derpå sin første tale som USA's nyindsatte præsident.

"Dette er Amerikas dag. Dette er demokratiets dag. En historiens og håbets dag, en fornyelsens og beslutsomhedens dag," lød det fra Joe Biden.

"I denne time har vi lært, at demokratiet er dyrebart. I denne time har demokratiet sejret."

"Hele min sjæl ligger i dette. At bringe Amerika sammen, forene vores folk, forene vores nation. Og jeg beder hver eneste amerikaner om at slutte sig til mig om dette formål."

Harris skriver historie

Kamala Harris overtager posten efter Mike Pence, og er onsdag taget i ed som vicepræsident i USA af højesteretsdommer Sonia Sotomayor.

Dermed skriver 56-årige Harris historie, da hun ikke alene er den første kvinde på posten, men også den første sorte amerikaner og amerikaner med asiatisk baggrund, der er indsat som vicepræsident.

Harris var i 2019 med i opløbet om at blive Demokraternes præsidentkandidat. Men hun trak sig, da hun løb tør for både penge og opbakning i løbet af valgkampen.

Senere blev hun udpeget af Joe Biden som vicepræsidentkandidat. Og onsdag er det kulmineret med, at hun officielt er udnævnt som USA's nye vicepræsident.

Harris er uddannet jurist og arbejdede flere år som både distrikts- og retsadvokat i Californien, før hun i 2017 blev valgt som senator for Californien.

Obama, Clinton og Bush til stede ved indsættelsen

Flere af Bidens forgængere på posten er også til stede. Det gælder Barack Obama, Bill Clinton og George W. Bush.

Tidligere præsident Jimmy Carter, der er 96 år, har takket nej til invitationen på grund af coronapandemien.

Donald Trump overværer ikke indsættelsen i Washington D.C. onsdag. Tre timer inden, at Biden blev taget i ed, fløj Trump for sidste gang afsted om bord på Air Force One med kurs mod sit golfresort Mar-A-Lago i Florida.

Det er første gang i over 150 år, at en amerikansk præsident ikke er til stede ved indsættelsen af sin efterfølger.

Adskiller sig fra andre indsættelser

Onsdagens ceremoni i Washington D.C. adskiller sig fra andre præsidentielle indsættelser ved, at offentligheden ikke kan møde op som tilskuere.

Det skyldes først og fremmest coronapandemien. Men også sikkerheden omkring arrangementet er skruet markant op, efter at en vred menneskemængde angreb Kongressen for to uger siden.

Blandt gæsterne ved indsættelsen er den afgående vicepræsident, Mike Pence, og en lang række republikanske og demokratiske medlemmer af Kongressen.

Bliver Joe Biden en gevinst for shipping? Topchefer er langt fra enige

Joe Biden kan skabe nye vindere og tabere i dansk erhvervsliv 

Mere fra PolicyWatch

Forhandlere spår dansk guldmine i central EU-lovgivning

Forhandlere for Europa-Parlamentets største grupper ser muligheden for ambitiøse, bindende minimumskrav i en kommende revidering af EU's krav til energieffektivisering. "Der er et enormt potentiale for vores virksomheder," konstaterer dansk chefforhandler.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier