PolicyWatch

WHO anbefaler Astrazeneca-vaccine til personer over 65

Astrazenecas vaccine er i Danmark godkendt til borgere under 65 år. Den kan dog bruges på ældre, vurderer Verdensundhedsorganisationen, WHO.

"Med al dokumentationsmateriale in mente anbefaler WHO vaccinen til brug for personer, som er 65 år eller ældre," hedder det i anbefalingen fra ekspertgruppen. | Foto: ADRIAN DENNIS/AFP / AFP

Et ekspertpanel hos Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, at coronavaccinen fra Astrazeneca også bliver givet til personer over 65 år.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Anbefalingen kommer, efter at en række lande, herunder Danmark, har besluttet ikke at give vaccinen til borgere over 65 år. Baggrunden for ikke at gøre det, er manglende dokumentation for effekt.

WHO's panel bestående af 15 førende eksperter inden for feltet mener derimod, at der er tilstrækkeligt bevis.

"Med helheden af dokumentationsmateriale taget i betragtning anbefaler WHO vaccinen til brug for personer, som er 65 år eller ældre," hedder det i anbefalingen fra ekspertgruppen.

Den anbefaler også, at der skal gå mellem 8 og 12 uger fra første til andet stik med coronavaccinen.

Gruppen mener desuden, at vaccinen kan anvendes i områder, hvor "varianter er til stede".

Sydafrika standsede for nylig brugen af AstraZenecas vaccine. Det skete, efter at et studie i indledende fase har vist, at vaccinen ikke har særlig stor effekt mod den sydafrikanske coronavariant.

Men ifølge ekspertgruppen kan vaccinen altså også bruges i eksempelvis Sydafrika.

"Der er ingen grund til ikke at anbefales brugen af den," hedder det.

De første vaccinedoser fra Astrazeneca ankom til Danmark tidlig lørdag morgen. Det drejer sig om 24.000 doser.

I Danmark er den foreløbig dog kun blevet godkendt til brug på personer under 65 år, og som ikke er i risiko for et alvorligt forløb med coronavirus.

Den prioriteres i første omgang til kritisk personale i sundheds- og ældresektoren.

AstraZenecas avccine vurderes at være cirka 60 procent effektiv mod coronavirus, hvilket er noget lavere end vaccinerne fra både Pfizer og Biontech og Moderna.

Til gengæld skal Astrazeneca-vaccinen ikke holdes lige så kold som de to andre, hvilket gør den væsentligt lettere at opbevare og transportere.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier