Astrazeneca vil udgive nye data efter tvivl om effektivitet

Der er flere informationer på vej om Astrazenecas vaccine mod coronavirus, meddeler selskabet bag, efter at en uafhængig kontrolinstans mandag pegede på, at data fra det britisk-svenske medicinalfirma om vaccinens effektivitet kunne være misvisende.
Astrazeneca vaccine | Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
Astrazeneca vaccine | Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
af ritzau finans

Astrazeneca vil udgive yderligere data på sine kliniske forsøg foretaget i USA indenfor "48 timer", har selskabet meddelt. Mandag pegede en uafhængig kontrolinstans på, at data fra Astrazeneca om vaccinens effektivitet kan være misvisende.

Det skriver Financial Times.

Det amerikanske Institut for Allergi og Infektionssygdomme, NIAID, har udtrykt "bekymring for resultaterne, Astrazeneca har udgivet om indledende data fra de kliniske forsøg med coronavaccinen" efter at have modtaget oplysninger fra kontrolinstansen for data og sikkerhed (DSMB).

"DSMB har udtrykt bekymring for, om Astrazeneca kan have inkluderet gamle oplysninger fra et forsøg, der kan have givet et ufuldstændigt billede af effektiviteten," meddelte NIAID tirsdag morgen.

Ifølge Anthony Fauci, der har stået i spidsen for NIAID siden 1984, har aldrig set en lignende udmelding fra myndigheden, siger han til Financial Times.

"Vi følte, at det var meget essentielt, at vi hos det Nationale Sundhedsinstitut, måtte reagere, ellers ville det se ud som om, vi forsøgte at dække over noget," siger han.

"Det er virkelig en skam, fordi vaccinen sandsynligvis er en meget god vaccine, og dette giver bare anledning til forvirring," siger han.

Astrazeneca selv har sagt, at de udgivede resultater var baseret på en "forudaftalt foreløbig aftale" af data op til 17. februar.

"Vi har gennemgået den indledende undersøgelse af den primære analyse, og resultaterne stemte overens med den foreløbige analyse," siger Astrazeneca.

"Vi vil omgående gå i dialog med DSMB for at dele vores primære analyse med de seneste data om effektiviteten," siger selskabet.

Astrazeneca kan have givet ukomplet data om coronavaccine i USA

Lægemiddelstyrelsen spejder efter EMA-udmelding om Astrazenecas vaccinedata 

Tilliden til Astrazeneca-vaccine daler i Europa – også danskerne er skeptiske 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også