PolicyWatch

Norge anklager Kina for at stå bag stort hackerangreb

APT 31, der ifølge Norge er en kinesisk spiontjeneste, beskyldes for at stå bag angreb på den offentlige forvaltning i Norge.

Norge beskylder en kinesisk spion-enhed for at stå bag et hackerangreb på den offentlige forvaltning. | Foto: colourbox.com

Politiets Efterretningstjeneste i Norge (PST) siger torsdag, at det var Kina, som for to og et halvt år siden stod bag et omfattende hackerangreb på den statslige forvaltning i Norge.

Det rapporterer NRK.

"Vi har i den konkrete sag efterretningsinformationer, som peger i en tydelig retning af, at det er aktøren APT 31, som står bag operationen mod statsforvaltningens embeder," siger afdelingschef Hanne Blomberg fra PST til den norske statsradio NRK.

"Lige netop APT 31 er en aktør, som vi knytter til den kinesiske efterretningstjeneste," siger hun.

Det er en hackergruppe, som tidligere har stået bag angreb i Norge, Finland, USA og andre steder i verden.

Men PST afslutter deres efterforskning, og sagen vil blive henlagt på grund af bevisets stilling. Det skyldes, at der ikke er nok præcise oplysninger, som kan føre til et efterspil ved en domstol.

Hackerangrebet i 2018 var rettet mod regionale forvaltninger i landet. Det første område til at blive ramt var Aust- og Vest-Agder. Derfra bevægede det sig videre til Oslo-området, inden datasystemer i hele landet blev ramt.

Det blev taget yderst alvorligt af PST og efterforsket som spionage med henblik på at stjæle statshemmeligheder.

Regionerne håndterer mange oplysninger om både individer, herunder om folks helbred, og sager, der angår rigets sikkerhed.

"I den konkrete sag har vi informationer, som konkret peger i retning af, at det er APT 31, som står bag, og det er vi temmelig sikre på," siger Blomberg.

En rapport fra Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) har fastslået, at der blev fisket 1,2 gigabyte data ud under hackerangrebet.

Det er blandt andet lykkedes at stjæle brugernavne og passwords fra ansatte i regionerne.

 

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier