PolicyWatch

DI's chef i USA betegner Joe Bidens vaccinekrav som drastisk

Private virksomheder med over 100 medarbejdere skal underlægges coronaregler, der blandt andet omfatter vaccination af medarbejdere eller ugentlige test. Sådan lyder det fra den amerikanske præsident, Joe Biden. Det er at blande sig i ledelsesretten, mener Dansk Industri.

Den amerikanske præsident stiller krav om vaccination og ugentlige test blandt privatansatte i USA. | Foto: Kevin Lamarque/REUTERS / X00157

Den amerikanske præsident Joe Bidens nye vaccinekrav er "et aggressivt skridt i kampen mod Delta-varianten". Det siger Dansk Industris (DI) chef i USA, Louis Funder, efter offentliggørelsen af de nye amerikanske vaccinekrav.

Ifølge Bloomberg News vil Biden bede myndighederne - Labor Department - om at indføre coronaregler for private virksomheder, der har mere end 100 ansatte. Reglerne indebærer, at medarbejderne enten skal vaccineres eller testes ugentligt. Det vil påvirke i omegnen af 80 mio. amerikanere, skriver AP.

Hertil kommer vaccinekrav til flere millioner ansatte i sundhedssektoren samt medarbejdere, der arbejder for regeringen. Ifølge AP vil det for de to sidstnævnte grupper ikke være en mulighed blot at lade sig teste. Biden forventes desuden at indføre mulig bødestraf for arbejdsgivere, der ikke følger reglerne.

"Det hænger sammen med, at det ikke går særlig godt med at få folk vaccineret. Man havde troet, at man ville være meget længere fremme, end man er nu," siger Louis Funder.

Han peger på, at skridtet skal ses i lyset af flere end 160.000 nye smittetilfælde om dagen i USA, et stigende dødstal og altså samtidig en svag vaccinationsrate.

Biden rører ved ledelsesretten

DI mener, at vaccinationer mod covid-19 er "en ubetinget god idé". Men med dette forslag bevæger Biden sig langt ind på virksomhedernes domæne og blander sig reelt i grundlæggende principper som ledelsesretten, mener Louis Funder.

"Mange virksomheder i USA har af eget initiativ taget skridt for at få vaccineret deres ansatte eller indført ugentlige test. Men det stoler jeg på, at virksomhederne selv kan håndtere. Bidens forslag rører ved, hvordan den enkelte virksomhed skal drives. Og der er svaret ret klart: Det skal ejerne fortsat gøre," siger han.

Louis Funder frygter, at også danske virksomheder i USA kan ende med at blive fanget i konflikter som følge af det nye tiltag.

"I værste fald kan de blive ramt af sagsanlæg fra deres egne medarbejdere som følge af dette forslag," siger han.

Joe Biden præsenterede den nye handlingsplan på et pressemøde i Det Hvide Hus torsdag. Her sagde han blandt andet, at "tålmodigheden over for de uvaccinerede er ved at være brugt op". De nye føderale vaccinekrav ventes at komme til at omfatte omkring 100 millioner amerikanere.

Louis Funder understreger, at DI fortsat afventer at se det konkrete forslag udmøntet.

Hertil kommer vaccinekrav til flere millioner ansatte i sundhedssektoren samt medarbejdere, der arbejder for regeringen. Ifølge AP vil det for de to sidstnævnte grupper ikke være en mulighed blot at lade sig teste. Biden forventes desuden at indføre muligheden bødestraf for arbejdsgivere, der ikke følger reglerne, mens ansatte hos regeringen kan risikere at miste deres job, skriver Bloomberg News.

Tiltaget ventes som konsekvens af, at adskillige millioner af amerikanere ikke har ladet sig vaccinere, hvilket belaster sundhedsvæsenet flere steder. Alt imens fortsætter udbredelsen af deltavarianten af coronavirus, og det kan risikere at sætte landets økonomiske genopretning over styr, lyder det.

Biden vil have vaccine- og testkrav hos private virksomheder 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier