PolicyWatch

Holland overvejer at reducere landbruget med 30 pct. i plan for grøn omstilling

Politikere i Holland brygger på en radikal plan, der vil være hidtil uset i Europa. Den kan betyde, at landbrugsindustrien reduceres med 30 pct., hvilket vil koste et tocifret milliardbeløb.

Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix

Reduktionen af kvælstofudslippet har haft stort politisk fokus i  Holland, og nu er der overvejelser om en hidtil uset plan for at skære ned på størrelsen af landbruget. Det skriver The Guardian.

Den hollandske regerings analyseinstitut for miljøet, PBL, har undersøgt muligheden for gennem forskellige politiske pakker at reducere hele eller dele af landbruget med 30 pct. Undersøgelsen resulterede i en rapport, der udkom i slutningen af august.

Begge forslag går ud på at bede - eller i yderste instans tvinge - nogle landmænd til at sælge deres landbrug til staten.

Holland er et af Europas største landbrugslande og har over 100 millioner køer, svin og kyllinger

"Vi er et relativt lille land med mange indbyggere, meget industri, transport og landbrug, så vi har nået en grænse for, hvad naturen kan klare," siger Rudi Buis, talsperson i Hollands landbrugsministerium, og tilføjer:

"Der er i høj grad en hastesag for os at tackle problemet med kvælsstof. Det betyder, at der skal træffes nogle valg i den nærmeste fremtid."

Den aktuelle politiske situation i Holland betyder imidlertid, at landet stadig ikke har været i stand til at sammensætte en regering, seks måneder efter valget blev afholdt.

De to politiske pakker, der er analyseret kaldes variant A og B.

I begge varianter er der lagt op til at indskrænke besætningen med snesevis af procenter. Variant A handler om målrettede indkøb, mens variant B delvist fokuserer på frivilligt ikke-målrettede køb.

I variant B vil 30 pct. af husdyrene - malkekvæg, svin og kyllinger - blive købt op via forskellige ordninger. For frivillige tilbagekøbsordninger stilles 2,3 mia. euro til rådighed, mens der for målrettede opkøb stilles 2,9 mia. euro til rådighed. Desuden sættes 3,8 mia. euro af til målrettede købsordninger gennem ekspropriation.

I variant A og B vil malkekvægsbesætningen reduceres med mere end 30 pct., fremgår det af rapporten.

Hvis regeringen kan friste alle landbrugsbedrifter til at deltage i frivillige buy-out-ordninger, kan det dreje sig om ca. 30 pct. af virksomhederne, vurderer PBL.

Samlet blå blok kræver 750 millioner kroner til grønt landbrug

Økonomistriden sættes i baggrunden i landbrugsforhandlinger 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier