Nato er ikke på vej til Østasien: Lokale allierede er svaret

Natos generalsekretær ser advarselstegn i Kinas og Ruslands fremfærd i øjeblikket.
Statsminister Mette Frederiksen og NATOs Generalsekretær Jens Stoltenberg holder doorstep pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet onsdag den 3. november 2021. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Statsminister Mette Frederiksen og NATOs Generalsekretær Jens Stoltenberg holder doorstep pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet onsdag den 3. november 2021. | Foto: Mads Claus Rasmussen
AF RITZAU

Nato er en regional forsvarsalliance, som ikke umiddelbart er på vej ind i Østasien, siger alliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde med statsminister Mette Frederiksen (S).

I en tale for nylig sagde statsministeren, at man skal orientere sig mere mod Asien, og at hun ikke vil afvise et dansk engagement i omstridte Det Sydkinesiske Hav.

"Nato vil fortsat være en regional alliance, bestående af Nordamerika og Europa. Men vi står over for globale trusler og udfordringer, som blandt andet handler om det, som sker i Asien. Det skal vi forholde os til," siger Stoltenberg.

Nato har af samme grund, uddyber han, fornyet og styrket et samarbejde på teknologi og cyber.

"Og ikke mindst, når det gælder samarbejdet med vores partnere i regionen: New Zealand, Australien, Sydkorea og Japan. De er del af det svar, som vi giver på Kinas fremvækst," siger generalsekretæren.

I en tale i Det Udenrigspolitiske Selskab i forrige uge fremlagde statsministeren sit syn på truslen fra Kina. Efterfølgende sagde hun til Politiken, at hun ikke vil afvise et dansk engagement i Det Sydkinesiske Hav.

Især USA har stor interesse i Kina og i Det Sydkinesiske Hav, som er strategisk vigtigt på grund af sejlruter og naturressourcer som olie og gas.

Kina gør krav på langt størstedelen af området, og kineserne har bygget kunstige øer, som ifølge blandt andet USA krænker andre regionale staters farvande.

Men Nato er altså ikke på vej ind i området. Det er umiddelbart en opgave for allierede i regionen.

Generalsekretæren for Nato siger samtidig, at den globale magtbalance ændrer sig, da Kina bliver stærkere militært.

"Kina kommer nærmere os."

"Vi ser dem i Afrika, i Arktis, og vi ser også Kina forsøge at kontrollere kritisk infrastruktur i Europa. Alt dette spiller en rolle for vores sikkerhed," siger Stoltenberg.

Det transatlantiske samarbejde er ifølge Mette Frederiksen det sikkerhedspolitiske omdrejningspunkt for Danmark og Europa.

Sådan har det været i årtier, og "sådan vil det vedblive med at være".

"Fra dansk side vil vi frem imod Nato-topmødet i Madrid næste år arbejde for et endnu tættere transatlantisk samarbejde end det, som vi allerede har i dag. Det handler om at styrke Nato politisk og militært," siger Frederiksen.

En af hendes begrundelser er, at autoritære systemer markerer sig tydeligere i øjeblikket.

EU-chef varsler topmøde om forsvar: Vi skal et skridt op 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også