PolicyWatch

Biden strammer krav for at få flere amerikanere vaccineret

Fra 4. januar skal de fleste af USA' ansatte være vaccineret mod corona eller lade sig teste en gang om ugen.

Foto: EVELYN HOCKSTEIN/REUTERS / X07527

Præsident Joe Bidens regering indfører med virkning fra 4. januar nye skrappe krav til millioner af ansatte i USA's private og offentlige sektor.

Beskeden lyder til de ikke-vaccinerede, at enten lader de sig vaccinere, eller også skal de mindst en gang om ugen lade sig teste for covid-19.

Der vanker store bøder til de virksomheder, der ikke efterlever det, oplyser USA's regering torsdag.

Regeringen var opsat på at komme i gang tidligere. Men erhvervsorganisationer, transportselskaber og andre havde appelleret til, at det først skulle ske efter juleferien, så der ikke opstår flaskehalse i forbindelse med julehandlen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det valgte regeringen at følge.

De nye regler om vaccinering eller test omfatter virksomheder med flere end 100 ansatte. Men det står torsdag ikke klart, om de medarbejdere, der nægter at lade sig vaccinere eller teste, vil blive fyret.

Biden annoncerede allerede i september de nye krav. Det skyldtes, at det blev sværere og sværere at overtale en meget stor restgruppe af voksne amerikanere til at lade sig vaccinere.

Det gælder navnlig i meget konservative områder af USA. Derfor bliver de nye regler også kritiseret af Det Republikanske Parti og nogle dele af erhvervslivet, skriver AFP.

4. januar vil også en lang række offentligt ansatte på hospitaler, plejehjem og lignende være omfattet.

Ifølge embedsmænd i regeringen vil de nye regler komme til at gælde for to tredjedele af USA's samlede arbejdsstyrke. 70 procent af de voksne amerikanere er i dag fuldt vaccinerede.

Investeringsbanken Goldman Sachs vurderer, at de nye regler højst kan føre til yderligere 12 millioner vaccinerede.

745.000 amerikanere er døde med covid-19. Dagligt dør der lige nu cirka 1100.

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier