Ny coronapille mindsker risiko for indlæggelser med 89 procent

Pfizer vil ansøge den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, om at få godkendt pille til behandling af covid-19.
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
af ritzau

Det amerikanske medicinalselskab Pfizer er ved at udvikle en pille til personer, der bliver ramt af corona. I det afsluttende forsøgsstudie har pillen reduceret risikoen for indlæggelse og død med 89 procent. Det viser de foreløbige resultater fra studiet, oplyser Pfizer i en pressemeddelelse.

Pfizer vil nu indsende data fra forsøget til den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, med henblik på at få godkendt pillen til behandling i USA.

Reduktionen i risiko for indlæggelse er beregnet i et forsøg, hvor en gruppe har fået pillen, og en anden gruppe har fået placebo. I gruppen, der fik Pfizers pille, blev 6 ud af 607 personer indlagt, og ingen døde. I placebo-gruppen var der 41 indlæggelser blandt de 612 personer og 10 dødsfald.

I forsøget har forsøgsdeltagerne har fået pillen inden for henholdsvis tre og fem dage efter, at de mærkede symptomer for covid-19.

Kan blive en game changer

Indtil videre har der ikke været rigtigt gode behandlingsmuligheder for patienter, der bliver smittet med coronavirus, og det har primært været vaccinerne, der har været et værn mod alvorlig sygdom.

Hos Pfizer mener administrerende direktør Albert Bourla, at pillen kan revolutionere behandlingen af corona.

"Dagens nyhed er virkelig en game changer i den globale indsats for at bremse pandemien. Disse data tyder på, at vores orale antivirale kandidat (pillen, red.), hvis den bliver godkendt eller tilladt af de regulerende myndigheder, har potentiale til at redde patienters liv, mindske alvorligheden af covid-19-inefektioner og forhindre ni ud af ti indlæggelser," siger han i pressemeddelelsen.

Også medicinalselskabet Merck har udviklet en pille. Den har i et studie halveret risikoen for at blive alvorligt syg eller dø. Den blev torsdag taget i brug i Storbritannien som det første sted i verden.

Nyheden om Pfizers coronapille kan aflæses i aktiekurserne hos flere af de store vaccineproducenter. I det amerikanske formarked faldt Moderna-aktien ti procent, mens BioNTech-aktien faldt otte procent.

Storbritannien godkender som første land i verden coronapille 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også