PolicyWatch

Belgisk region prikker til stor COP26-strid i kritisk stund

Samlet har Skotland og Vallonien lovet 25 mio. kr. til tab og skader. Andre rige lande afviser.

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Verdens ulande får støtte fra den belgiske region Vallonien, som på et kritisk tidspunkt i forhandlingerne under klimamødet COP26 har besluttet at love penge til de fattige lande.

Vallonien vil afsætte 1 mio. euro, svarende til 7,4 mio. kr., til "tab og skader". Spørgsmålet splitter FN-landene mellem rige og fattige, og striden gør det svært at genoptage mødet, hvor diskussioner pågår.

Meldingen om støtte kommer fra den belgiske regions klimaminister, Philippe Henry, til den belgiske kanal RTBF under FN-klimakonferencen i Glasgow.

Dermed har udviklingslandenes krav om penge til tab og skader, også kendt som klimaerstatning, støtte fra to. EU og USA har afvist det.

Tidligere har den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, været ene om at love penge. Skotland vil smide 2 mio. britiske pund, altså 17,4 mio. kr., i en pulje til klimaerstatning.

"Jeg gentager min hasteopfordring til premierministeren (Boris Johnson, red.) om at engagere sig i forhandlingerne i dag. Mens der er fremskridt på nogle sager, så mangler der i den grad forbedringer på andre. Specielt gælder det troværdighed på vejen til 1,5 grader og på tab og skader," skriver Sturgeon på Twitter.

Spørgsmålet om finansiering regnes lørdag for det mest problematiske i forhold til at lande en klimaaftale i Skotland.

Udviklingslandene kom til Glasgow med et krav om penge til tab og skader, men det har de rige lande afvist.

I det seneste udkast er løfter til de fattige lande ligefrem blevet udvandet, siger flere ngo'er.

"Gårsdagens udkast var skuffende. Men dagens udkast er nærmest værre," siger klimarådgiver i Care Danmark Mathias Høj Kristensen.

"I stedet for en styrket tekst på finansiering til tab og skader, har ulande og østater fået lovning på en serie af dialogmøder. Det er uhørt og udtryk for, at de rige lande ikke vil påtage sig deres historisk ansvar."

Det er endnu ikke lykkedes COP-formand Alok Sharma at få gang i mødet, der skulle være i gang kl. 13.

Han har flere gange forsøgt at få parterne til bordet på britisk facon:

"Undskyld, men jeg har indkaldt til dette møde, som skulle være begyndt for en time siden. Forstyrrer jeg jeres diskussion?"

Tab og skader er den tredje søjle i klimafinansieringen fra rige til fattige lande. På de øvrige søjler giver de rige lande allerede penge, selvom de stadig halter efter deres løfter om at give 100 mia. dollar årligt.

Tab og skader er dog mere kompliceret, da det står uklart, hvor dyrt det vil blive for de udviklede lande på sigt. Derfor tør de ikke give løfter.

Dog sagde den danske klimaminister fredag:

"Vi kommer selvfølgelig også til at gå meget aktivt ind i den snak, også i forhold til at være blandt dem, der skal bidrage, når det kommer på tale. Men vi er slet ikke der, hvor vi overhovedet ved, hvad det er."

Historisk afsnit om fossile brændsler er med i COP26-udkast 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier