PolicyWatch

Strandet snak om atomaftale gør optimistisk comeback

EU, Iran og Rusland mødtes mandag for første gang i fem måneder for at forhandle om at redde stor atomaftale.

EU's chefforhandler, Enrique Mora, er optimistisk efter mandagens atomforhandlinger med Iran. | Foto: LISI NIESNER/REUTERS / X02762

Efter fem måneders stilstand blev der mandag igen taget hul på forhandlinger om en kuldsejlet atomaftale fra 2015.

I den østrigske hovedstad, Wien, mødtes diplomater fra EU, Iran og Rusland for første gang siden juni for at forsøge at redde aftalen.

Og skal man tro EU's chefforhandler, så er der optimisme at spore.

"Jeg er ekstremt positiv, i forhold til hvad jeg har set i dag," siger spanske Enrique Mora, der forhandler på EU's vegne.

Mora tilføjer, at der ved forhandlingerne virkede til at være "en følelse af, at der er et akut behov for at genoplive atomaftalen".

Omdrejningspunktet for forhandlingerne er atomaftalen fra 2015.

Den blev indgået mellem Iran, FN's Sikkerhedsråds fem permanente medlemmer - USA, Kina, Rusland, Frankrig og Storbritannien - og Tyskland.

Atomaftalen gik ud på, at Iran skulle afvikle dele af sit atomprogram, så landet aldrig ville kunne bygge atomvåben.

Til gengæld ville resten af verden udfase en række økonomiske sanktioner, som isolerede Iran og holdt landet fast i fattigdom.

Aftalen faldt på plads, mens Barack Obama var præsident i USA.

Da Donald Trump kom til som præsident, kørte han en hårdere linje mod Iran og tog afstand fra aftalen. I 2018 trak han USA helt ud af den og genindførte sanktioner. Herefter bakkede Iran også gradvist ud af dele af aftalen.

USA's nuværende præsident, Joe Biden, der blev indsat i januar, har meddelt, at amerikanerne er klar til at vende tilbage til aftalen.

Iran har hele tiden fastholdt, at sanktionerne mod landet skal ophæves, før landet kan vende tilbage til sine forpligtelser.

Det krav blev gentaget på mandagens møde i Wien.

Her sagde den iranske chefforhandler, Ali Bagheri Kani, dog samtidig, at han også er optimistisk efter genoptagelsen af forhandlingerne.

 

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier