Amerikansk centralbank på vej med hurtig handling mod inflationspresset

Den amerikanske centralbank Federal Reserve ventes at skrue hurtigere ned for obligationsopkøbene, så rentevåbnet vil være opladt i marts.
Den amerikanske centralbank i Washington, DC. | Foto: DANIEL SLIM/AFP / AFP
Den amerikanske centralbank i Washington, DC. | Foto: DANIEL SLIM/AFP / AFP
AF MARKETWIRE

På rentemødet i november besluttede bankens chefgruppe at nedtrappe de kvantitative lempelser – på det tidspunkt obligationskøb for månedlige 120 mia. dollar. Opkøbene skal således sænkes med 15 mia. dollar hver måned frem til en fuld afslutning i juni 2022.

Det ventes dog, at Fed nu vil øge hastighed af nedtrapningen, så opkøbene kan være i bakspejlet ved udgangen af marts, og så centralbanken vil være klar med sit rentevåben.

"Feds kommunikation har været ret klar. De vil øge hastigheden af tapering. Formålet er at åbne døren for renteløft næste år," siger Anne Beaudu, porteføljeforvalter hos Amundi, til Financial Times.

I september, da centralbankens chefgruppe senest gav sit bud på rentebanen, var bankens ledelse delt ligeligt i spørgsmålet om en mulig renteforhøjelse i 2022, men markedet indregner efterhånden op mod tre løft inden 1. januar 2021.

I slutningen af november tilsluttede formand for Federal Reserve, Jerome Powell, sig flere af sine chefkollegaers holdning, da han åbnede døren for en hurtigere afvikling af støtteopkøbene. Samtidig skærpede han tonen omkring inflationen i USA, som sidenhen har vist sig at ramme 6,8 pct. i november - det højeste niveau siden 1982.

De store amerikanske investeringsbanker regner da også nu med, at Fed vil hæve renten i 2022, og at stramningerne vil fortsætte i årene efter. I sidste uge bød Bank of America ind med to renteløft i 2022 og seks mere de efterfølgende to år.

Hos JPMorgan Chase mente cheføkonom for USA Michael Feroli også, at Fed vil løfte sin rente allerede til juni, og at banken herefter vil hæve renten hvert efterfølgende kvartal.

Handelen med rentefutures indikerer samtidig, at markedet tror på tæt på tre renteforhøjelser i USA i 2022.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også