PolicyWatch

EU støtter yderligere opgør med Myanmar efter massakre

Et voldsomt angreb i Myanmar den 24. december kostede mindst 30 mennesker livet. EU støtter våbenembargo.

Foto: POOL/REUTERS / X80003

EU støtter en international våbenembargo mod Myanmar og en skærpelse af de nuværende sanktioner mod det sydøstasiatiske land. Det siger EU's udenrigschef, Josep Borell, torsdag.

Udmeldingen kommer efter en massakre den 24. december, hvor Myanmars militær dræbte over 30 personer og brændte deres lig.

"Set i lyset af den stigende mængde vold i Myanmar er der brug for en international forebyggende indsats. Det inkluderer en våbenembargo," lyder det torsdag fra EU's spanske udenrigschef.

En våbenembargo er et forbud mod salg eller eksport af våben til et land.

Massakren den 24. december udspillede sig i den østlige delstat Kayah i Myanmar. Ifølge børneorganisationen Red Barnet tvang militæret folk ud af deres biler og anholdt nogle. Andre blev dræbt og deres lig brændt.

Red Barnet oplyser, at to af organisationens ansatte er blandt de dræbte. Der var også flere kvinder og børn blandt ofrene.

Myanmar har været præget af kaos og uro siden et kup den 1. februar, hvor militæret tog magten og væltede de facto-lederen Aung San Suu Kyi.

Kuppet udløste voldelige protester i Myanmar. Over 1000 civile er ifølge en lokal overvågningsgruppe blevet dræbt ifølge nyhedsbureauet AFP.

Aung San Suu Kyis parti, Den Nationale Liga, vandt i november sidste år en stor sejr ved valget i Myanmar. Militæret har dog hævdet, at der var svindel involveret, hvilket var en af årsagerne til kuppet i februar.

Militærets anklager om svindel er blevet afvist af både internationale observatører og Myanmars valgkommission.

Suu Kyi er i henhold til forfatningen udelukket fra at blive præsident Myanmar, fordi hun har børn, der er udenlandske statsborgere.

Hun har dog haft en indflydelsesrig rolle som regeringsrådgiver, hvor hun har regeret indirekte gennem en form for "marionet" på præsidentposten.

Aung San Suu Kyi blev den 6. december idømt til fire års fængsel.

Hun blev idømt henholdsvis to års fængsel for at opildne til oprør mod militæret og to års fængsel for at bryde landets coronaregler.

EU øger pres på militærstyret i Myanmar med flere sanktioner

Bestseller tvunget til at trække sig fra Myanmar  

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier