Trumps handelskrig var et totalt flop

Hvis det ikke havde været for den pålagte told, havde Kina købt for 119 mia. dollar flere varer fra USA i 2020 og 2021, viser en analyse fra Peterson Institute.
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS / X90035
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS / X90035
AF MARKETWIRE

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump førte under sin embedsperiode en handelskrig mod Kina.

"Handelskrige er gode og nemme at vinde," udtalte præsidenten tilbage i 2018.

Men på bundlinjen var handelskrigen med Kina, trods en handelsaftale, slet ikke den succes, som præsidenten lovede. Heller ikke den omtalte handelsaftale leverede på sine løfter.

Det skriver yahoo! Finance.

"Tariff Man", som Donald Trump kaldte sig selv, regnede med, at de pålagte toldafgifter ville reducere den amerikanske import fra Kina, mens USA's statskasse ville modtage en masse penge. Derfor pålagde han told på varer for op mod 450 mia. dollar fra Kina, som i sagens natur svarede igen med afgifter på varer fra USA.

Handelsdata for 2021 viser imidlertid, at Kina langt fra har levet op til sine løfter i handelsaftalen om at købe ekstra varer fra amerikanerne for 502 mia. dollar. Faktisk købte Kina kun for et beløb svarende til 57 pct. af de lovede varer i 2020 og 2021, eller for 289 mia. dollar, viser en analyse fra Peterson Institute.

Uden told og handelskrig havde Kina købt for 119 mia. dollar mere end de faktiske niveauer for perioden 2018 til 2021, konkluderer instituttet desuden.

"For to år siden underskrev præsident Donald Trump, hvad han kaldte for en "historisk handelsaftale". I dag er det eneste ubestridte "historiske" aspekt af den aftale dens fiasko. Var handelskrigen noget værd for vore eksportører? Svaret er indtil videre nej," skriver Chad Brown, økonom hos Peterson, i en analyse.

Klimatold i EU skal skærme industrier mod sorte konkurrenter

USA knurrer over europæisk klimatold 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også