Kulturminister vil udelukke Rusland fra al sport

Rusland og russiske atleter skal ikke kunne deltage i international sport, mener kulturministeren. Ruslands invasion af Ukraine har allerede flyttet eller aflyst flere sportsbegivenheder.
Står det til kulturministeren, vil en begivenhed som vinter-OL, hvor det mandlige danske ishockeylandshold mødte Rusland - officielt Den Russiske Olympiske Komite - ikke være mulig.
Står det til kulturministeren, vil en begivenhed som vinter-OL, hvor det mandlige danske ishockeylandshold mødte Rusland - officielt Den Russiske Olympiske Komite - ikke være mulig.
af ritzau og susanne horsdal

Rusland og russiske sportsudøvere bør udelukkes fra al international sport som følge af den igangværende invasion i Ukraine. Det fastslår kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) over for Ritzau.

”Situationen er, at vi har et Rusland, der har invaderet et frit, demokratisk land og bragt krig på europæisk jord. Jeg mener ikke, at et sådant land skal kunne deltage i noget som helst relateret til sportsbegivenheder,” siger hun.

Det Europæiske Fodboldforbund, UEFA, besluttede fredag at fratage Rusland værtskabet for Champions League-finalen, der til maj skulle have været afholdt i Sankt Petersborg. Også Formel 1 har aflyst et grandprix i Sotji til september.

Ane Halsboe-Jørgensen opfordrer andre sportsforbund til at træffe samme beslutning, når det gælder Rusland. Hun ønsker heller ikke at se russiske sportsfolk stille op i internationale konkurrencer.

”Jeg mener ikke, at russiske klubber, russiske landshold eller sportsudøvere, der repræsenterer Rusland, skal kunne deltage i international idræt i den nuværende situation,” siger kulturministeren.

Vil lægge maksimalt pres på sportsforbund

Selv om UEFA har fjernet Champions League-finalen fra Sankt Petersborg, får den russiske fodboldklub Spartak Moskva fortsat lov til at kæmpe videre i Europa League.

”Det er vigtigt, at Champions League-finalen ikke bliver spillet på russisk jord, men jeg havde gerne set, at man var gået endnu længere. Det er vigtigt, at ingen europæiske hold eller klubber tvinges til at rejse til Rusland for at spille fodbold. Russere bør heller ikke kunne deltage den anden vej,” siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Til trods for Ruslands invasion i Ukraine har Det Internationale Volleyballforbund fredag meldt ud, at man fortsat planlægger at afholde et VM i Rusland til september.

Kan I fra politisk side gøre noget for at stoppe forbund i at gå den vej?

”Politisk arbejder vi for - via EU og FN - at forfølge sagen, men det er også et spor i den proces, at vi nu lægger et maksimalt pres på de internationale forbund for at gå i den retning. Det er en meget kraftig opfordring til, at de internationale forbund tager de beslutninger, der skal tages, for at modsvare det. For mig at se gælder det om, at der ikke skal være turneringer på russisk jord - eller russiske deltagere i sport i øvrigt,” siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Flere begivenheder flyttet eller aflyst

Indtil videre har flere sportsforbund aflyst eller flyttet begivenheder efter Ruslands invasion. Her følger et overblik over nogle af de foreløbige konsekvenser i sportens verden.

* Motorsportens kongeklasse, Formel 1, finder det umuligt at afvikle et løb i Rusland under de nuværende omstændigheder og har derfor aflyst sit grandprix i Sotji i slutningen af september.

* Det amerikanske Formel 1-hold Haas droppede sin russiske sponsor, Uralkali, på sine biler, da det fredag fuldførte en række planlagte testkørsler i Barcelona. Områderne med blå, røde og hvide farver fra det russiske flag var dækket til.

* Den ukrainske fodboldliga, Premier League, har været på vinterpause siden midten af december. Den skulle oprindeligt være startet op igen i weekenden, men hele turneringen er foreløbigt blevet sat på pause.

* Den mandlige tennisorganisation ATP aflyste torsdag en turnering i Moskva, der skulle være afviklet i næste uge på grund af ”spillernes sikkerhed - og usikkerhed omkring internationale rejser”. Turneringen var en del af Challenger Touren, der er det næsthøjeste niveau.

* Den tyske fodboldklub Schalke 04 har fjernet sponsorlogoet Gazprom fra klubbens spillertrøjer. Det russiske gasselskab er hovedsponsor i storklubben, der i øjeblikket befinder sig i Tysklands næstbedste fodboldrække. I stedet vil der i de kommende kampe stå ”der Königsblauen”, som kan oversættes til de kongeblå, hen over Schalke-spillernes brystkasser.

Manchester United har ligeledes droppet sin sponsoraftale med det russiske flyselskab Aeroflot, hvis logo dog ikke var at finde på holdets trøjer.

* Det Europæiske Håndboldforbund EHF meddelte torsdag, at alle kampe i EHF-regi i Ukraine de kommende fire uger vil blive flyttet ud af landet.

* Det Internationale Skiforbund (FIS) har fredag besluttet at aflyse alle kommende konkurrencer i Rusland, skriver NTB. Forbundet arrangerer vintersportsgrene som langrend, skihop, alpint skiløb og snowboarding. Beslutningen betyder blandt andet, at sæsonfinalen i langrend er foreløbigt aflyst, mens der ledes efter en ny værtsby.

Politikere vil have Rusland udelukket fra Swift

Jakob Ellemann håber, at Champions League-finale tages fra Rusland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også