Hårdt pres på rublen efter sanktioner mod Rusland

Den russiske rubel falder kraftigt mandag, efter at EU og andre lande har indført sanktioner mod Rusland. Sanktionerne ”gør vanvittigt ondt på den russiske økonomi,” lyder det fra cheføkonom.
Den russiske rubel faldt natten til mandag med op mod 40 procent i forhold til dollaren. | Foto: Jacob Ehrbahn/pxjePenge05.jpg
Den russiske rubel faldt natten til mandag med op mod 40 procent i forhold til dollaren. | Foto: Jacob Ehrbahn/pxjePenge05.jpg
af ritzau

Ruslands økonomi ser allerede ud til at mærke effekten af de sanktioner, som EU og en række andre lande har indført som en konsekvens af invasionen af Ukraine.

Den russiske rubel faldt natten til mandag med op mod 40 procent i forhold til dollaren, og selv om den russiske centralbank greb ind mandag morgen og foretog støtteopkøb, skal man nu give 113 rubler for en dollar. Det skal ses i forhold til, at kursen fredag aften hed 84.

Centralbanken har derudover hævet den ledende rente fra 9,5 procent til 20 i et forsøg på at holde inflationen i ro.

Det er ifølge Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen, et udtryk for, at sanktionerne virker efter hensigten.

”Det gør vanvittigt ondt på den russiske økonomi. Det er ikke hverdagskost, når rublen falder så kraftigt, og vi ser, at man hæver renten med 10 procentpoint. Det er en økonomi, der er hårdt ramt lige nu. Og det er sanktioner, der over tid vil gnave endnu mere,” siger han.

Naturgas friholdt

Det centrale omdrejningspunkt i den russiske økonomi lige nu er derfor naturgassen, som er friholdt fra sanktioner.

”Det er gassen, der finansierer den russiske krigsmaskine lige nu. Men omvendt vil de østeuropæiske lande, Tyskland og Italien blive ramt hårdt, hvis man lukker for import fra Rusland, og Europa vil blive sendt i recession, hvis det sker, fordi industrien vil blive påvirket af højere energipriser,” vurderer Søren Kristensen.

Som modtræk til sanktionerne har den russiske centralbank desuden lukket for udlændinges handel med værdipapirer for at forhindre yderligere frasalg af russiske aktieposter, der kunne føre til kursfald.

Der er også regler på vej, som pålægger russiske eksportvirksomheder at sælge 80 procent af deres indtægter i fremmed valuta til centralbanken.

Den russiske centralbank har de senere år opbygget en pæn valutareserve, men de europæiske sanktioner betyder, at godt to tredjedele af reserven formentlig er indefrosset og derfor ikke kan bruges til støtteopkøb.

Også Ruslands delvise udelukkelse af banksystemet Swift gør ondt på den russiske økonomi, fordi det bremser overførslen af valuta til og fra en lang række russiske banker.

Dansk minister: Der arbejdes på at udelukke russiske skibe fra EU-havne

Danmark lukker luftrummet for russiske fly

Vesten vil udelukke visse russiske banker fra Swift

ECB venter konkurs i russisk datterbank i Europa

Europarådet og OECD lægger Rusland på is

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også