Rusland indstiller gasleverancer til Polen og Bulgarien

Polen og Bulgarien vil ikke betale for russisk gas i rubler. Derfor lukker Gazprom nu for gassen til landene, mens nervøsiteten breder sig andre steder i EU, hvor man er mere afhængig af russisk gas.
Polens premierminister Mateusz Morawiecki har oplyst, at landets energiforsyning ikke er truet efter russisk stop. | Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS / X00227
Polens premierminister Mateusz Morawiecki har oplyst, at landets energiforsyning ikke er truet efter russisk stop. | Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS / X00227
AF MARKETWIRE & RITZAU

Rusland stopper med at levere gas til Polen og Bulgarien onsdag. Det oplyser det polske gasselskab PGNiG og det bulgarske Bulgargaz tirsdag.

De to selskaber fik tirsdag besked fra det statslige russiske selskab Gazprom om, at der bliver lukket for gassen via rørledningen Yamal.

”26. april 2022 har Gazprom informeret PGNiG om sin intention om fuldkommen at indstille leverancen i henhold til Yamal-kontrakten 27. april,” meddeler det polske selskab.

Det skyldes, at PGNiG ikke vil betale for gassen i russiske rubler, som Rusland kræver. Det polske selskab mener, at Rusland med sit krav om betaling i rubler bryder den kontrakt, der er indgået.

Det russiske gasselskab Gazprom bekræfter, at det har stoppet leverancerne til Polen og Bulgarien, fordi de to lande ikke vil betale for gassen i rubler. Gazprom siger, at forsyningerne først vil blive genoptaget, når de to EU-lande indvilger i kravet om at betale for gassen i rubler. Det skriver Reuters.

Samtidig advarer det russiske gasselskab andre EU-lande mod at dele deres russiske gas med Polen og Bulgarien. For så vil de samme lande ”få reduceret deres mængder (af russisk gas red.) med den samme mængde”, som de leverer til de to lande, siger selskabet ifølge nyhedsbureauet Tass.

Nervøsitet i Tyskland og Italien

Regeringerne i både Polen og Bulgarien siger, at de var forberedt på, at der kunne komme et stop i leverancen fra Rusland, og at de har taget deres forholdsregler.

”Der vil ikke blive mangel på gas i de polske hjem. Siden krigens første dag har vi erklæret, at vi er klar til at gøre os helt uafhængige af russiske råmaterialer,” skriver klimaminister Anna Moskwa ifølge nyhedsbureauet AFP på Twitter.

Bulgariens energiminister, Aleksandar Nikolov, siger onsdag morgen, at gasblokaden er et hårdt slag for den bulgarske økonomi.

”Det står lige for øjeblikket klart, at naturgas bruges mere som et politisk og økonomisk våben i den igangværende krig,” siger han.

Rusland leverer cirka 55 procent af Polens forbrug af gas. For Bulgarien er det i nærheden af 90 procent. Begge lande har gaslagre, så deres virksomheder og husholdninger bliver ikke ramt med øjeblikkelig virkning. Men de øvrige EU-lande følger nervøst med i, hvad der sker. Blandt andet i Tyskland og Italien, der i en årrække har gjort sig meget afhængig af russisk gas.

De to lande er samtidig nogle af EU’s økonomiske lokomotiver. Det har udløst spekulationer om en europæisk recession, hvis Rusland går hele vejen og lukker for gassen til Europa.

Den britiske vicepremierminister, Dominic Raab, siger, at beslutningen om at stoppe for gassen til Polen og Bulgarien, viser, hvor isoleret Rusland er i dag.

”Det vil også have en meget ødelæggende effekt på den russiske økonomi, for de er ved i endnu højere grad - mere og mere - at blive ikke bare en politisk paria, mens også en økonomisk paria,” siger han til Sky News.

Gas er sammen med olie er blandt Ruslands vigtigste indtægtskilder. I modsætning til olie kan Rusland ikke bare gå ud på verdensmarkedet og finde nye kunder til gas. Det kræver vidt forgrenede gasrør som dem, der findes i Europa, og som er forbundet til en stor leverandør som Gazprom.

Efter at EU indførte sanktioner mod Rusland på grund af invasionen i Ukraine 24. februar, har Ruslands præsident, Vladimir Putin, indført krav om, at der skal betales i rubler. Det har vestlige lande afvist. De henviser til, at kontrakterne er indgået i euro og dollar.

Rusland har advaret EU-landene om, at der bliver lukket for gassen, hvis de ikke betaler i rubler. Det har styrket den russiske valuta, der tog et alvorligt dyk nedad, efter at vestlige lande indførte sanktioner. Men siden har rublen rettet sig igen.

Sidste år fik EU omkring 40 procent af sin gas fra Rusland.

Ørsted skal tage stilling til russisk gasbetaling inden juni

Energiprofessor: Politikere bør overveje, om biogas er kritisk infrastruktur

Holland vil stoppe import af russisk gas og olie ved årets udgang

Regeringens energiplan er ny gas på gamle flasker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også