PolicyWatch

WTO advarer: Russisk blokade af korneksport vil føre til global fødevarekrise

Særligt afrikanske lande vil blive hårdt ramt af russiske blokader af korneksport fra Ukraine.

Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS / X03345

Krigen i Ukraine og den dertilhørende mangel på hvede og gødning kan være startskuddet til en global fødevarekrise, der kan vare i flere år, og som vil gå særligt hårdt ud over afrikanske lande.

Det siger generaldirektør i Verdenshandelsorganisationen (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala til BBC.

Generaldirektøren peger på, at mellem 20 og 25 mio. tons hvede ikke kan eksporteres fra ukrainske havne i Sortehavet på grund af russiske blokader, og at kornpriserne stadigvæk stiger. Ifølge WTO er prisen på hvede og majs steget med hhv. 59 pct. og 23 pct. sammenlignet med sidste år.

”Du kan forestille dig, hvilken stor indflydelse dette vil have, bare på det afrikanske kontinent. Jeg håber ikke, at vi går ind i en virkelig alvorlig fødevarekrise de næste par år,” siger Ngozi Okonjo-Iweala med henvisning til, at Libyen og Eritrea får 40 pct. af deres hvede fra Ukraine, og at 35 lande i Afrika importerer mad fra Sortehavet.

Den russiske præsident Vladimir Putin har tidligere vist villighed til at drøfte mulighederne for korneksport fra Ukraine, og FN er i forhandlinger med Rusland om at åbne for, at tyrkiske skibe kan fragte korn gennem en ”kornkorridor” i Sortehavet.

Dog er kun to millioner tons korn indtil videre fragtet ud af Ukraine via tog og lastbiler. Den russiske blokade risikerer derfor at føre til hungersnød for titusinder mennesker, siger Ngozi Okonjo-Iweala til BBC.

Højeste inflation i 39 år: Er nu på 7,4 procent

Fødevareminister giver bud på retning for klimamad

Rusland anklager Vesten for at være skyld i fødevarekrise

Mere fra PolicyWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Vestager forventer techlov træder i kraft inden for et år

Europa-Parlamentet arbejder på højtryk for at få stemt de to kommende techlovpakker igennem inden sommer, så de sidste skridt kan tages i efteråret. Allerede næste forår forventes store dele af de to lovpakker at træde i kraft, melder EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager og EU-parlamentariker Christel Schaldemose.

Formand for minkavlere: Horribel læsning om et totalt kollaps

Formand for Danske Minkavlere Tage Pedersen er chokeret over den læsning, han indtil videre har nået i Minkkommissionens beretning. Han opfordrer Folketinget ”til at sikre, at ingen andre danskere skal udsættes for den behandling, vi er blevet udsat for”.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier