PolicyWatch

Rusland åbner korridor for korneksport fra Ukraine

Rusland har forladt ø i Sortehavet for at demonstrere, at der er åbnet korridor for korneksport fra Ukraine.

Foto: Jens Dresling

Rusland har forladt Zmiinyi-øen - Slangeøen - i Sortehavet for at demonstrere, at der er åbnet korridor for korneksport fra Ukraine. Det oplyser det russiske forsvarsministerium. I Ukraine bekræfter præsidentkontoret, at russiske soldater er trukket tilbage fra Slangeøen.

Russerne besatte Slangeøen den dag, hvor de indledte invasionen. Øen blev kendt i hele verden, da ukrainske grænsevagter på øen afviste at overgive sig, da de stod over for et russisk krigsskib. Den øverstbefalende for Ukraines væbnede styrker modsiger meldingerne fra Moskva, som giver udtryk for, at russerne har valgt at trække sig tilbage fra Slangeøen som en indrømmelse til FN.

”Befrielsen af Slangeøen er en strategisk vigtig sejr for Ukraine,” siger Valerij Zaluzhnyj, som er Ukraines forsvarschef.

Han siger, at haubitsere (kortløbede kanoner, red.) og andre våben, som Ukraine har fået fra udlandet, spillede en afgørende rolle for befrielsen.

Et fragtskib med 7000 ton korn forlod torsdag formiddag en ukrainsk havn, sagde prorussiske embedsmænd ifølge AFP.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, lovede onsdag FN’s generalsekretær, António Guterres, at Rusland vil samarbejde med FN for at undgå en global fødevarekrise. I erklæringen fra Lavrov blev der dog ikke afgivet konkrete løfter.

I sidste uge forlod et tyrkisk fragtskib den ukrainske havneby Mariupol. Det skete, efter at Tyrkiet havde ført ”konstruktive” forhandlinger med Rusland om korneksport fra Ukraine.

Den russiske invasion af nabolandet Ukraine sidst i februar skabte store forstyrrelser i kornleverancerne til de internationale markeder. Det har tvunget priserne på fødevarer i vejret, og der truer nu sultkatastrofer og hungersnød i en række lande, som er stærkt afhængige af ukrainsk korn.

Landbrugslandet Ukraine var engang kendt som ”Sovjetunionens kornkammer”. Siden Ruslands invasion har det desperat forsøgt at eksportere store mængder af korn via veje, floder og jernbaner for at dæmpe en krise med stigende madpriser mange steder på grund af kornmangel.

Vestlige ledere, heriblandt Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har indtrængende opfordret Rusland til at lempe den globale fødevarekrise ved at gøre det muligt at eksportere korn fra blokerede ukrainske havne.

Fødevarekrisen var et af de store emner på G7-topmødet i Bayern i sidste weekend. FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, har advaret om, at fødevarekrisen vil tvinge mange flere af verdens fattige på flugt.

Tyrkiet melder om ”konstruktive forhandlinger” om korneksport fra Ukraine

Joe Biden vil bygge siloer i Ukraine for at redde korn

Ukraines kornkrise skal diskuteres blandt udenrigsministre

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier