Tyskland vil genstarte kulkraftværker for at mindske gasforbrug

Lov om at genstarte kulkraftværker er gået igennem i begge kamre i Tysklands parlament.
Foto: TIMM REICHERT/REUTERS / X07623
Foto: TIMM REICHERT/REUTERS / X07623
AF RITZAU

Forbundsrådet i Tyskland, de tyske delstaters parlament, har fredag stemt for en lov, der giver mulighed for at genstarte flere af landets kulkraftværker. Dermed har begge kamre i det tyske parlament givet grønt lys til loven, der skal mindske landets forbrug af gas.

Loven skal gøre det muligt for Tyskland at genstarte kulkraftværker, som i dag er ved at blive lukket eller er på standby.

Trækket skal formentlig ses i lyset af Ruslands krig i Ukraine. Flere lande forsøger at mindske deres afhængighed af russisk gas, herunder Tyskland. Derfor vil landet hellere på ny gøre brug af gamle kulkraftværker end at bruge gas, som ellers skulle hentes i Rusland.

Rusland har i forvejen betydeligt mindsket gasleverancerne til Tyskland som følge af krigen. Og der er frygt for, at leverancerne kan stoppe helt. Rusland reducerede for nylig leverancerne til Tyskland via gasledningen Nord Stream 1 markant. Siden har Tyskland øget sig gasberedskab på grund af høje priser og de mindskede gasforsyninger fra Rusland. Alle tyskere er desuden blevet opfordret til at spare på gassen.

Tysklands tilbagevenden til kul skal bidrage til at sikre landets energiforsyning, der har været stærkt afhængig af naturgas. Loven er gået igennem i begge de tyske kamre, selv om der har været udtrykt miljømæssige bekymringer over den. Bekymringen går på, at kulkraftværkerne vil øge det tyske bidrag til klimaforandringerne.

Tyskland og Ruslands samarbejde om gasrørledningen Nord Stream 2 er stoppet som følge af Ruslands invasion af Ukraine. Samarbejdet skulle sikre store mængder af russisk gas til Tyskland og øvrige dele af Europa.

Det storstilede arbejde med gasrørledningen havde været i gang i årevis, og rørledningen meldtes næsten klar til brug, da Tyskland bremsede godkendelsen af gasrørledningen.

Forbundsdagen, det andet kammer i det tyske parlament, besluttede desuden torsdag at sørge for muligheder for statsstøtte til energiselskaber, som er hårdt trængte.

Tysk minister: Ruslands stop for gas er et angreb

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også