Frygten for permanent stop for russisk gas spreder sig

Det kan ifølge professor i energiforsyning påvirke Danmark, hvis Rusland fortsat kommer til at holde rørledningen Nord Stream 1 lukket.
Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix
Af Marketwire

Efter Ruslands lukning af rørledningen Nord Stream 1, spreder der sig en frygt for, at den ikke bliver åbnet igen. Sker det, kan det få konsekvenser for Danmark, når vinteren kommer. Det skriver Berlingske Business.

Rørledningen er indtil videre lukket i ti dage, fordi den skal vedligeholdes. Men flere myndigheder i Europa frygter, at Rusland kommer til at holde den lukket for bestandig.

Og det kan påvirke Danmark, da det kan svække gaslagrene, som skal bruges til vinter, fortæller Brian Vad Mathiesen, professor i energiforsyning ved Aalborg Universitet.

Energistyrelsen oplyser selv, at man ikke forventer en akut forsyningskrise på nuværende tidspunkt. Situationen bliver dog fulgt tæt. Det fortæller vicedirektør Martin Hansen i en skriftlig kommentar til Berlingske Business.

Det nuværende konfliktniveau får blandt andet Tysklands økonomiminister, Robert Habeck, til at melde ud, at landet bør forberede sig på, at Rusland kan holde rørledningen i længere tid.

”Baseret på det mønster, vi allerede har set, vil det ikke være særligt overraskende, hvis der bliver henvist til nogle små, tekniske detaljer, som gør, at de kan sige, at ”nu kan vi ikke åbne for den igen”,” sagde han i slutningen af juni til Reuters ifølge Berlingske Business.

Hvis der kommer en reel gaskrise har Energistyrelsen lavet en nødplan, som prioriterer, hvem der først og fremmest skal forsynes med gas.

Husholdninger og andre samfundskritiske funktioner står øverst, mens landets 47 største selskaberne har laveste prioritering.

Selskaberne tæller blandt andre Carlsberg, Novo Nordisk, Novozymes, Rockwool og Royal Unibrew.

Vedligehold lukker for gassen fra Rusland til Tyskland

Store virksomheder forbereder sig på helt eller delvist gasstop

Professor tvivler på genåbning af gasledning efter vedligehold

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også