PolicyWatch

Professor: Virksomheder må stadig gøre sig uafhængige af russisk gas

Store fødevarevirksomheder skal arbejde hårdt for at omstille produktionen fra russisk naturgas til andre energikilder, siger professor i energiplanlægning.

Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP / AFP

Hanerne til gasforbindelsen Nord Stream 1 er åbnet, og naturgas strømmer igen til de europæiske lande. Men faren for et totalt stop er ikke drevet over, og det skal store danske virksomheder forberede sig på. Det siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, til Børsen.

Ifølge ham må de virksomheder, der anvender store mængder naturgas i produktionen, spare på gassen og gøre en indsats for hurtigst muligt at komme af med den russiske gas.

”Det formoder jeg, at de allerede er i gang med, og de skal sørge for at komme af med så stort et forbrug så hurtigt som muligt. For alt det energiforbrug, vi kan spare væk, bidrager til, at vi kan få lagrene fyldt hurtigere op i Europa. Og det er det, der er det afgørende i den her situation,” siger Brian Vad Mathiesen.

I tilfælde af et totalt stop for gasforsyningen vil en række danske virksomheder ifølge Energistyrelsens liste over ”ikke-beskyttede kunder” ikke være garanteret at få dækket deres gasbehov, da gassen i det tilfælde vil rationeres til private husholdninger.

Listen omfatter en flere store fødevarevirksomheder som Arla, Harboe Bryggeri, Carlsberg, Royal Unibrew og Danish Crown.

Som FødevareWatch tidligere har berettet, forsøger en række fødevarevirksomheder allerede at bruge andre energikilder såsom olie i et forsøg på at blive uafhængig af russisk gas og samtidig opretholde produktionen.

For eksempel har ingrediensvirksomheden Palsgaard fået tilladelse af Miljøstyrelsen til at anvende den flydende gas LPG - der er et biprodukt fra raffineret olie - på sin fabrik i Juelsminde.

Rusland mener Europa selv er skyld i problemer med gasleverancer

Europa undgår gaskrise med genåbningen af Nord Stream 1

Dansk Industri: Det kan blive nødvendigt at rationere gas

Russisk gasforsyning til Europa via Nord Stream 1 er genåbnet

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier