Fremdrift i forhandlinger: Amerikanske havne og havnearbejdere når foreløbig aftale

Forhandlingerne om en overenskomstaftale mellem havnearbejderne på den amerikanske vestkyst og deres arbejdsgivere er nået et skridt længere med den første foreløbige aftale. Forhandlingerne fortsætter på andre områder.
Foto: Damian Dovarganes/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Damian Dovarganes/AP/Ritzau Scanpix

Fagforeninger og arbejdsgivere på den amerikanske vestkyst er nået et skridt videre i overenskomstforhandlingerne og har landet en foreløbig aftale på det første område. Det skriver havnearbejdernes fagforening, ILWU, på Twitter.

Fagforeningen har været i forhandlinger med havneterminalernes arbejdsgiverorganisation, Pacific Maritime Association (PMA), siden 10. maj, og nu er det lykkedes parterne af lande en foreløbig aftale om sundhedsvilkår.

”Opretholdelse af sundhedsmæssige fordele er en vigtig del af den kontrakt, der forhandles mellem arbejdsgivere repræsenteret af PMA og arbejdere repræsenteret af ILWU,” fremgår det af opslaget.

Hvad den foreløbelige aftale præcis indeholder, vil parterne ikke komme ind på, mens forhandlingerne fortsætter, lyder det.

Som ShippingWatch tidligere har beskrevet kæmper havnearbejderne og deres stærke fagforening ILWU for højere løn, mens det ekstreme containermarked har sat terminalerne under alvorligt pres.

Rederierne og containerhavnene, der er plaget af store forsinkelser og kø af skibe, kæmper på den anden side for mere automatisering og effektivisering af driften.

Forhandlingerne har undervejs skabt en større trussel for flere forstyrrelser, forsinkelser og flaskehalse i containerterminalerne på USA’s vestkyst.

De amerikanske havnearbejderes kontrakt udløb 1. juli og omfatter mere end 22.000 havnearbejdere fordelt på 30 vestkysthavne.

Proppede havne på USA’s vestkyst står over for ny trussel

Parter erklærer arbejdskonflikt usandsynlig i amerikanske havne trods forsinkede forhandlinger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også