PolicyWatch

Vred FN-chef: Beskat energiselskabers groteske overskud

Energiselskaber har tjent hundredvis af milliarder kroner i år. Grådighed af værste skuffe, siger FN’s generalsekretær og opfordrer til ny beskatning af gevinsterne.

Olie- og gasselskaber har nydt godt af energimanglen. | Foto: Magnus Holm

FN’s generalsekretær, António Guterres, angriber den ”groteske grådighed” hos olie- og gasselskaberne og deres investorer.

Han opfordrer landene til at lægge ny skat på de kæmpestore gevinster, som selskaberne får i disse måneder.

Og brug de indkrævede skatter til at hjælpe de fattige og sårbare, siger han.

Appellen kommer efter et første kvartal, hvor de største olieselskaber har haft et overskud nær 100 milliarder dollar (733 milliarder kroner).

Ordene falder i FN, efter Guterres har offentliggjort en rapport om konsekvenserne af Ruslands krig i Ukraine.

”Det er amoralsk, for olie- og gasselskaber laver rekordstore profitter ud af denne energikrise, der kommer på bekostning af de fattigste mennesker og samfund. Og med en massiv omkostning for klimaet”.

”Jeg opfordrer alle regeringer til at beskatte alle disse ublu profitter og bruge midlerne til at støtte de mest sårbare mennesker i disse vanskelige tider,” siger Guterres.

”Og jeg opfordrer folk overalt til at sende et klart budskab til den fossile industri og deres finansmænd: Denne groteske grådighed straffer de fattigste og de mest sårbare mennesker, mens den ødelægger vores eneste fælles hjem”.

Han minder om, at de største energiselskaber fik et overskud på næsten 100 milliarder dollar i første kvartal. Og at BP, Exxon Mobil, Chevron og Shell også har meldt om enorme overskud i andet kvartal.


Mere fra PolicyWatch

Finanskrisens sidste store opgør slutter med champagne og økonomisk ruin

Den tidligere adm. direktør i Roskilde Bank Niels Valentin Hansen blev torsdag i Højesteret dømt til at betale en erstatning på godt 232 mio. kr. til Finansiel Stabilitet. Statens bank ser næppe nogensinde pengene, men påpeger, at det ikke var det, man gik efter. Frifundne bestyrelsesmedlemmer ånder lettet op.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier