PolicyWatch

Svensk regeringsdannelse kan have lange udsigter

De to blokke i svensk politik ligger meget tæt på hinanden, og der kan gå lang tid, før det står klart, hvem der skal danne regering i Sverige efter søndagens valg.

Sverigedemokraternas formand Jimmie Akesson jubler, efter at det står klart, at partiet er det næststørste i Sverige efter valget. | Foto: 10300 MAJA SUSLIN/TT/TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅ

Tidligst onsdag ligger et resultat af søndagens valg til Riksdagen i Sverige klart, og stort set dødt løb mellem blokkene kan betyde, at der går lang tid, før en ny regering er på plads.

Lige nu ligner Moderaternas leder, Ulf Kristersson, det bedste bud på en ny statsminister. I sin tale på valgaftenen sagde Kristersson, at han ønsker at samle blå blok til samarbejde.

Ulf Kristersson er gået til valg på at danne regering sammen med Kristdemokraterna. Regeringen skal samarbejde med Liberalerna og Sverigedemokraterna.

Men Sverigedemokraterna ser ud til at blive større end Moderaterna, og det kan spænde ben for Kristerssons planer.

Leder af Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, sagde i sin tale på valgaftenen, at hans parti forventer ”en central rolle” i den nye regering, hvis der kommer et magtskifte i Sverige.

”Vores ambition er at komme med i regeringen,” sagde han.

Åkesson udtalte samtidig, at ”det absolut bedste for Sverige lige nu er en flertalsregering”.

Ulf Kristersson har tidligere sagt, at han ikke vil have Sverigedemokraterna med i en regering, men i stedet samarbejde med partiet i Riksdagen. Derudover ønsker Liberalerna ikke at støtte en regering, der inkluderer Sverigedemokraterna.

Forventningen er, at de tre øvrige højrefløjspartier godt kan forvente, at Jimmie Åkesson vil kræve stor indflydelse på det politiske program i en eventuel regering ledet af Moderaterna.

Sverigedemokraterna er det eneste af de fire højrefløjspartier, der ser ud til at være gået frem ved valget.

Svære regeringsforhandlinger - også hvis rød blok får flertal

Regeringspartiet Socialdemokraterna ser ud til at gå et par procentpoint frem til omkring 30 procent, men selv hvis det endelige resultat giver sejren til den rød-grønne blok, venter der svære regeringsforhandlinger.

Leder af Socialdemokraterna og nuværende statsminister Magdalena Andersson nævnte ikke regeringsspørgsmålet i sin tale på valgaftenen.

Vänsterpartiet har under valgkampen krævet indflydelse i en socialdemokratisk regering. Men det krav synes at veje lettere på et tidspunkt, hvor Vänsterpartiet ser ud til at gå tilbage.

Andersson er dog stadig afhængig af støtte fra Vänsterpartiet, Centerpartiet og Miljöpartiet for at kunne beholde statsministerposten.

Kilde: TT.

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier