Svensk rente stiger kraftigt: Højeste stigning i 30 år

Riksbanken i Sverige forhøjer sin ledende rente med 1 procentpoint til 1,75 procent. Det er den højeste stigning i 30 år.
Priserne i Sverige stiger voldsomt, hvilket har fået Riksbanken til at dreje på renteskruen. | Foto: Jacob Ehrbahn
Priserne i Sverige stiger voldsomt, hvilket har fået Riksbanken til at dreje på renteskruen. | Foto: Jacob Ehrbahn
af ritzau

Den svenske nationalbank Riksbanken tager nu håndfaste skridt for at få styr på inflationen, der lige nu er oppe på 9 procent.

Tirsdag meddeler Riksbanken, at den hæver den ledende rente med 1,0 procentpoint, så den nu lyder på 1,75 procent. Det er den højeste rentestigning siden 1992.

”Stigende priser og højere renteudgifter er mærkbare for husholdninger og virksomheder, og mange husholdninger vil opleve betydeligt højere leveomkostninger. Det vil dog være endnu mere smertefuldt for husholdningerne og svensk økonomi i det hele taget, hvis inflationen forblev på det nuværende niveau,” hedder det i begrundelsen for den kraftige renteforhøjelse.

Rentestigninger er altid forbundet med en risiko for at svække økonomien så meget, at den går i bakgear.

Men ifølge Bjørn Tangaa Sillemann, der er senioranalytiker i Danske Bank, har Riksbanken ikke rigtig andre muligheder.

”Det er et særligt kritisk tidspunkt for Riksbanken nu, fordi de centrale lønforhandlinger nærmer sig i Sverige, og der er brug for at tøjle inflationsforventningerne, inden det sætter sig for kraftigt i lønningerne. Hvis man ikke får situationen under kontrol nu, kan man komme til at kæmpe med høj inflation i lang tid,” skriver han i en analyse.

Riksbanken varsler desuden, at det ikke bliver den sidste renteforhøjelse. Centralbanken forhøjer nemlig samtidig sin renteprognose for 2023 fra 1,9 procent til 2,5 procent.

ECB-medlem ser flere renteforhøjelser forude

Nationalbanken følger ECB og hæver renten med 0,75 point

Økonomer kritiserer ECB for sløv reaktionstid

Priserne er steget med 8,9 procent det seneste år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter