PolicyWatch

To lækager på Nord Stream 1-gasledning ved Bornholm

Nord Stream 1-gasledningen er lækket to steder nordøst for Bornholm. Det ene læk er sket i dansk farvand.

Foto: Peter Hove Olesen

Dagen efter, at der blev meldt om læk på Nord Stream 2-gasledningen, er der også gået hul på Nord Stream 1-gasledningen. Det bekræfter Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en skriftlig udmelding til Ritzau.

Der er tale om to læk, som er sket nordøst for Bornholm. Det ene læk er i international farvand, men i dansk økonomisk zone. Det andet er ligeledes sket i international farvand, men i svensk økonomisk zone.

”Hændelsen er i internationalt farvand og bliver sikret ligesom lækket på Nord Stream 2. Hændelserne på de to ledninger har ingen forsyningsmæssige konsekvenser for Danmark,” lyder det fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

”Som konsekvens af disse hændelser har Energistyrelsen bedt Energinet om at hæve beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark.”

Det er for tidligt at sige noget om årsagen til lækkene, skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, som samtidig fortæller, at man har tæt kontakt til internationale partnere.

I alt er der altså konstateret tre læk på Nord Stream 1- og Nord Stream 2-ledningerne. Ingen af dem er for tiden i drift, men indeholder gas.

Mandagens læk på Nord Stream 2 skete sydøst for Bornholm ud for Dueodde.

Tirsdag morgen oplyste Energistyrelsen i Danmark, at man fortsat er i gang med at vurdere, hvad de miljømæssige konsekvenser af lækagen i gasledningen Nord Stream 2 vil være. Men i første omgang lyder vurderingen, at lækagen kun vil påvirke miljøet lokalt.

Både Nord Stream 1 og 2 løber fra Rusland til Tyskland. Nord Stream 1 har været lukket siden starten af september, mens Nord Stream 2 aldrig er blevet taget i brug.

Gasledningen var stort set klar til at blive taget i brug og var blevet fyldt med 300 millioner kubikmeter gas, da den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, kort før Ruslands invasion af Ukraine i februar meddelte, at man ville droppe brugen af den.

Gazprom: Genoptagelse af Nord Stream 1 afhænger af Siemens

Gasforbindelse mellem Tyskland og Rusland lukker – priserne stiger

Gazprom reducerer gasleverancer til Europa via Nord Stream 1

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier