Stoltenberg om Nato-ansøgninger: Finland og Sverige har leveret

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, slår fast, at Finland og Sverige bør lukkes ind i alliancen. Tyrkiet tøver stadig.
Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg gav udtryk for, at Tyrkiet nu bør acceptere Sverige og Finlands Nato-medlemsskab. | Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg gav udtryk for, at Tyrkiet nu bør acceptere Sverige og Finlands Nato-medlemsskab. | Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
af ritzau

Sverige og Finland vil bestræbe sig på at samarbejde med Tyrkiet i forhold til at drøfte de tyrkiske bekymringer over landenes mulige medlemskab af Nato. Det sagde forsvarsalliancens generalsekretær, norske Jens Stoltenberg, torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

”Det er tid til at byde Sverige og Finland velkommen som medlemmer af Nato,” sagde Stoltenberg på en pressekonference med den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, efter et møde i Istanbul.

Generalsekretæren gjorde det endnu en gang klart, at han mener, at tiden er moden til svensk og finsk Nato-medlemskab.

”Finland og Sverige har leveret. Det er på tide at give dem fuldt Nato-medlemskab,” sagde Stoltenberg ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Nato-chefen opremsede desuden en række sager, som han mente udtrykte, at de to nordiske lande havde opfyldt Tyrkiets krav. Det gælder blandt andet løfter om samarbejde i kampen mod terror, og at Sverige skal skrotte restriktioner på våbeneksport til Tyrkiet.

Stoltenberg lagde også vægt på, at Sverige er i gang med at vedtage love, som forbyder medlemskab af det kurdiske arbejderparti PKK.

Omvendt fremhævede Mevlüt Çavusoglu, at man fra tyrkisk side ønsker, at Sverige og Finland tager flere ”konkrete skridt” i kampen mod terror, før Tyrkiets nationalforsamling vil godkende de to landes Nato-medlemskab.

Ifølge NTB er der dog ingenting, der tyder på, at Tyrkiet vil sige ja til svensk og finsk Nato-medlemskab lige foreløbigt. NTB skriver, at mediet Bloomberg torsdag citerer unavngivne kilder for at sige, at Tyrkiets nationalforsamling næppe kommer til at give grønt lys før årsskiftet.

Chancerne er også små for, at det sker før valget i juni næste år. Kilderne beskrives som embedsmænd med godt kendskab til sagen.

I juni underskrev Sverige, Finland og Tyrkiet et aftalepapir, om at Tyrkiet vil sige ja til ansøgningerne, såfremt de nordiske lande lever op til en række krav. Den formelle optagelsesproces til Nato kræver vedtagelse i alle 30 Nato-landes lovgivende forsamlinger, herunder også Tyrkiets.

Erdogan truer igen med modstand mod natoudvidelse

Sverige og Finland har indgivet ansøgninger om Nato-medlemskab

Tyrkiet vil ikke lukke Sverige og Finland ind i Nato

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også