PolicyWatch

OECD: Ledigheden i Danmark vil stige markant næste år

Den økonomiske samarbejdsorganisationen OECD forudser, at ledigheden i Danmark vil stige til 5,7 procent næste år, viser prognose.

Foto: Mathias Svold

Det danske arbejdsmarked har været særdeles varmt de seneste år, og virksomhederne har råbt efter flere hænder. Men snart skal arbejdstagerne vænne sig til en ny virkelighed, hvor rækken af afskedigelser formentlig kommer til at stå i kø.

Det er budskabet i en ny prognose fra den vestlige økonomiske samarbejdsorganisation (OECD).

Organisationen forudser, at ledigheden i Danmark vil stige fra 4,5 procent i år til 5,7 procent ved udgangen af næste år.

Når man ser på udviklingen over et år, er der tale om en betragtelig stigning, mener Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

”Men begynder vi at sammenligne med ledigheden længere tid tilbage, er det ikke fordi, at vi skal så langt tilbage for at finde et lignende niveau,” siger han.

”Prognosen lægger altså ikke op til en finanskrise 2.0.”

Med den modvind, som dansk økonomi møder i øjeblikket, er det dog ikke overraskende, at arbejdsmarkedet ser ind i en periode med højere ledighed, lyder det.

Men selv om det kan være svært at finde den gode nyhed i prognosen om højere ledighed, kan det alligevel ende med at blive sundt for dansk økonomi, påpeger Jeppe Juul Borre.

”Såfremt beskæftigelsen falder, og ledigheden stiger, synes jeg ikke, det er positivt. Men man må også sande, at vi i dansk økonomi i en længere periode har kørt i et gear, som ligger over, hvad økonomien kan rumme over en længere periode. Hvis man bliver ved med at køre i det tempo, risikerer man at skubbe til balancer, som bliver til ubalancer i økonomien,” siger han.

I prognosen forudser OECD, at dansk økonomi som helhed er på vej ind i periode, hvor væksten vil aftage voldsomt.

Faktisk forudser organisationen en marginal vækst på blot 0,1 procent næste år. Det er 1,3 procentpoint lavere, end den forudså i juni.


Mere fra PolicyWatch

Coloplast-formand advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Ejendomsbranche: Ny regering vil blive mødt med tre klare ønsker

I de igangværende regeringsforhandlinger forsøger branchetalerøret Ejendomdanmark især at spille ind på tre områder. Øverst står den udskældte lagerskat. Den vil ”smadre en hel branche”, siger adm. direktør Peter Stenholm, der foreslår en alternativ model. Også mindre byrdefulde generationsskifter kæmper han for.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier