Amerikanske jobtal for november er højere end ventet

Et nyt jobtal fra USA på 263.000 nye arbejdspladser uden for landbruget i november lå pænt over, hvad økonomer havde forventet.
Den amerikanske jobskabelse var højere end forudsagt i november. | Foto: Melissa Kühn Hjerrild
Den amerikanske jobskabelse var højere end forudsagt i november. | Foto: Melissa Kühn Hjerrild
af ritzau

Der blev i november skabt 263.000 arbejdspladser i USA uden for landbruget, viser tal fra arbejdsministeriet. Det var et pænt stykke over, hvad der var forventet.

Et panel af økonomer havde over for nyhedsbureauet Reuters gættet på 200.000 nye arbejdspladser.

Det pæne jobtal er samtidig et varsel om, at den amerikanske forbundsbank stadig står klar til at hugge til med renteforhøjelser for at kunne tøjle jobvækst og inflation på samme tid.

”I en tid hvor vi vælter os i dårlige nøgletal, så er det virkelig positivt, at amerikanerne kan blive ved med at holde fart på beskæftigelsen. Flere amerikanere i beskæftigelse er et stærkt tegn for væksten i verdens absolut største økonomi,” siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Men det bliver nok ikke ved på samme måde i de kommende måneder. Høj inflation og rentestigninger vil slække tempoet.

”Den amerikanske centralbank er slet ikke færdig med at hæve renten. Der kommer en ny markant rentestigning på mødet her i december. Spørgsmålet er blot, om vi får en renteforhøjelse på 0,5 eller 0,75 procentpoint,” siger Allan Sørensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter