25 højreekstremister anholdt i kæmpeaktion i Tyskland - havde plan om statskup

Over 3.000 politifolk deltog tidligt onsdag i aktion i 11 delstater, der foreløbig har ført til 25 anholdelser, blandt andet en tidligere Alternative für Deutschland-politiker. Kupplan omfattede angreb på parlamentet.
af ritzau/dpa og Susanne Horsdal

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin.

”De anholdte er en del af en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen, og den udelukker ikke vold mod staten for at opnå målet,” siger anklagemyndigheden.

Over 3.000 politibetjente deltog i aktionen tidligt onsdag morgen. Der blev foretaget razziaer i flere end 130 huse og lejligheder i mindst 11 af de tyske delstater. Der blev også foretaget anholdelser i Østrig og Italien.

Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse, skriver de tyske aviser. Bevægelsen accepterer ikke den tyske føderation og afviser ideologisk ofte demokrati, ligesom de formidler højreekstreme og antisemitiske holdninger og afviser holocaust. Reichsbürger er knyttet til flere nynazistiske grupperinger. Tysklands efterretningstjeneste anslår, at bevægelsen har omkring 21.000 tilhængere.

Tidligere soldater fra det tyske forsvar Bundeswehr skal også have været involveret i kupplanerne, rapporterer nogle tyske medier. Ifølge Bild var flere af de mistænkte i besiddelse af lovligt erhvervede våben. Der Spiegel skriver, at kupplanerne blandt andet gik ud på at storme Forbundsdagen. Flere skal have trænet våbenbrug. Fra den politisk verden er et tidligere medlem af AfD, Alternative für Deutschland, blandt de anholdte.

Anholdelser er foretaget i delstaterne Baden-Württemberg, Bayern, Berlin, Hessen, Niedersachsen, Sachsen, Thüringen samt i Østrig og Italien, oplyser anklagemyndigheden. De mistænkte skal have lagt planer om et kup siden november 2021. Forberedelserne til det planlagte kup har blandt andet omfattet anskaffelse af udstyr, rekrutteringer af nye medlemmer og skydeøvelser.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også