EU nærmer sig niende sanktionspakke mod Rusland

EU-landene kan måske mandag eller tirsdag blive enige om de næste sanktioner mod Rusland, siger udenrigschef.
Det kniber med at blive enig om endnu en sanktionspakke mod Rusland, oplyser EU’s udenrigschef, Josep Borrell. foto: David Zorrakino/AP/Ritzau Scanpix
Det kniber med at blive enig om endnu en sanktionspakke mod Rusland, oplyser EU’s udenrigschef, Josep Borrell. foto: David Zorrakino/AP/Ritzau Scanpix
af ritzau

EU-landene nærmer sig en niende sanktionspakke vendt mod Rusland. Men der er fortsat områder, man ikke er enige om. Det siger EU’s udenrigschef, Josep Borrell, forud for et møde for EU-landenes udenrigsministre mandag.

”Jeg troede, at vi her til morgen var klar til at give grønt lys. Men det er stadig ikke tilfældet. Måske vil vi være det ved slutningen af dagen. Men der er nogle spørgsmål, vi skal blive enige om,” siger Josep Borrell.

EU-landene har allerede vedtaget otte sanktionspakker mod Rusland. De har både ramt individer, organisationer og den russiske stat. Senest trådte et prisloft på russisk olie i kraft i sidste uge. Det betyder, at de omfattede lande maksimalt må betale 60 dollar for en tønde russisk olie svarende til omkring 423 kroner. Derudover trådte et importforbud mod russisk olie via søvejen i kraft for de fleste EU-lande.

Men i takt med, at sanktionerne bliver strammet, bliver ansigtsudtrykkene i de EU-lande, der må se deres egne lande betale en pris for nye sanktioner, også strammere.

EU’s udenrigschef håber dog, at EU-landene igen vil samles om nye sanktioner.

”Jeg håber, at det lykkes i dag eller måske i morgen,” siger Borrell.

Pakke ventes at ramme droneindustri

Hvis den nye sanktionspakke vedtages, ventes den blandt andet at ramme Ruslands droneindustri, begrænse investeringer i russisk mineindustri og indføre sanktioner mod flere russiske individer og juridiske enheder. Dermed lægger EU op til at udvide sanktionslisten, der allerede omfatter over 1300 personer og juridiske enheder, der har tilknytning til Rusland.

Men der er fortsat et stykke vej til enighed, siger Litauens udenrigsminister, Gabrielius Landsbergis.

”Der er intet, der er vigtigere end Ruslands krig mod Ukraine. Men det føles desværre, som om vi sidder lidt fast i det kolde mudder. Jeg håber, at vi ikke er frosset helt fast i mudderet, når det gælder sanktioner, økonomisk støtte og våbenleverancer til Ukraine,” siger Gabrielius Landsbergis.

Der er tegn på, at Ungarn på mødet vil droppe modstanden mod yderligere militærhjælp til Ukraine. I lyset af Ruslands brutalitet er det nødvendigt at fortsætte våbenstøtten til Ukraine, mener Litauens udenrigsminister.

”Jeg håber, at vi ikke venter på, at der skal ske nye forfærdelige ting i Ukraine, før vi når til enighed,” siger Gabrielius Landsbergis.

Hvis ikke udenrigsministrene kan blive enige på deres møde mandag, ventes sagen i første omgang at gå videre til EU-ambassadørerne, der mødes mandag aften, inden ministrene igen samles tirsdag for at forberede det kommende EU-topmøde.

Russisk olie kan finde vej til Europa gennem overset bagdør i embargoen

Norge følger trop og indfører prisloft på russisk olie

Vesten øger pres på Rusland med nye sanktioner mod olieeksport

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også