Nordisk støtte til ukrainsk EU-medlemsskab

På nordisk topmøde i Helsinki understreger de nordiske ledere støtten til Ukraine direkte til præsident Volodymyr Zelenskyj.
Statsminister Mette Frederiksen (S) og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, mødes i Finland til nordisk topmøde. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, mødes i Finland til nordisk topmøde. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU OG TORBEN SALOMONSEN

Alle de nordiske ledere mødes onsdag med Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj i den finske hovedstad.

Og på mødet i Helsinki støtter de nordiske lande støtter - ifølge Reuters - Ukraines forsøg på at blive en del af EU og Nato på et tidspunkt. 

Sådan lyder det i en fælles udtalelse med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

”De nordiske lande vil fortsætte deres politiske, økonomiske, humanitære og militære støtte, så længe det kræves,” lyder det i udtalelsen.

Ud over Danmark og Finland har også Norge, Sverige og Island deltaget. Sent onsdag eftermiddag har de seks statsledere indledt et pressemøde. 

”Ukraine er de facto-medlem af Nato, og vi samarbejder faktisk om vores fælles forsvar,” siger Volodymyr Zelenskyj på pressemødet ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Finland blev i starten af april medlem af forsvarsalliancen. Sverige forsøger fortsat at blive medlem. Ukraine har været i krig med Rusland siden invasionen i februar 2022.

På pressemødet onsdag siger den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, at de nordiske lande står samlet bag Ukraine på dets vej ind i EU.

”Det, du kæmper for, er vigtigt for alle. Vi har alle besøgt dig i Ukraine. Jeg tager det som et tegn på håb, at du nu er her på nordisk jord,” siger statsministeren ifølge NTB.

Tak for dansk hjælp

Under mødet har Volodymyr Zelenskyj samtidig takket for den pakke på 1,7 milliarder kroner, som folketinget tirsdag vedtog.

Pakken består af køretøjer, materiel, luftforsvar og ammunition.

”Jeg takker for jeres beslutsomhed for at hjælpe Ukraine,” siger han.

Og for den danske statsminister er hjælpen til Ukraine et meget afgørende punkt.

”Vi skylder Ukraine alt den støtte, som vi kan give. Vi bliver nødt at sætte farten op - I har brug for vores støtte - ikke i fremtiden men i dag. Vi overvejer allerede nu nye donationer til Ukraine,” siger statsminister Mette Frederiksen på det nordiske topmøde i Helsinki. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også