Tyrkiet har sagt ja til at ratificere Sveriges optagelse i Nato

Sent mandag aften dansk tid lykkedes det endelig at overbevise Tyrkiet om at slippe Sverige ind i Nato.
Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
AF RITZAU

Tyrkiet har sagt ja til at ratificere Sveriges optagelse i Nato

Sent mandag aften dansk tid lykkedes det endelig at overbevise Tyrkiet om at slippe Sverige ind i Nato.

Tyrkiet har sagt ja til at ratificere Sveriges optagelse i Nato. Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på pressemøde i Vilnius.

”Det er en historisk dag, for vi har en klar meddelelse fra Tyrkiet om, at de vil sikre ratificering i det tyrkiske parlament.”

”Og vi har et løfte fra Sverige om at styrke indsatsen mod terror,” siger Jens Stoltenberg.

Han vil ikke sætte tid på, hvornår Tyrkiets parlament så rent faktisk vil stemme og gennemføre ratificeringen.

”Jeg har selv været parlamentsmedlem, så jeg ved, at parlamenterne har deres egne tidsplaner, de arbejder efter. Den tyrkiske præsident siger, at han vil arbejde for at få gennemført ratificeringen hurtigst muligt. Men det er i sidste ende op til Parlamentet, hvornår det sker,” siger Jens Stoltenberg.

Dermed må Sverige vente noget tid endnu, før landet er fuldgyldigt medlem af Nato og dermed omfattet af Natos artikel 5. Den giver adgang til direkte militærhjælp fra Nato i tilfælde af et angreb.

Sverige mangler også at få ratificeringen igennem Ungarns parlament. Det ventes at ske, efter aftalen med Tyrkiet er faldet på plads, siger Stoltenberg.

”Ungarn har meddelt, at de ikke vil være det sidste land, der ratificerer Sverige. Og nu har Tyrkiet gjort det klart, at de vil ratificere. Så jeg tror, at det problem vil blive løst,” siger Jens Stoltenberg.

Som del af aftalen med Tyrkiet og Sverige vil Nato desuden udpege en ny anti-terrorkoordinator. Tyrkiets kritik af Sverige har især gået på, at Sverige efter Tyrkiets opfattelse ikke gør nok for at bekæmpe terror.

Det vil i Tyrkiets optik sige det kurdiske arbejderparti, PKK, der både er på EU og USA’s terrorlister.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter