Rusland dropper omdiskuteret aftale om korn fra Ukraine

Kornaftalen, der har sikret leverancer af korn til resten af verden via Sortehavet, bliver ikke forlænget, oplyser Rusland ifølge Tass. 
Kornaftalen blev indgået i august sidste år for at sikre eksporten ud af det krigsramte land. | Foto: Umit Bektas/Reuters/Ritzau Scanpix
Kornaftalen blev indgået i august sidste år for at sikre eksporten ud af det krigsramte land. | Foto: Umit Bektas/Reuters/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

En kornaftale, der har sikret leverancer via Sortehavet fra de to krigsførende parter Ukraine og Rusland, bliver ikke forlænget, oplyser Rusland ifølge nyhedsbureauet Tass.

Aftalen har nået deadline og skulle være forlænget senest mandag klokken 23 dansk tid.

”Sortehavsaftalen er ikke længere i kraft,” siger Dmitrij Peskov, der er præsident Vladimir Putins talsmand.

”Uheldigvis er den del af Sortehavsaftalen, som angår Rusland, endnu ikke blevet imødekommet. Som et resultat af det er den blevet afsluttet,” siger han.

Kornaftalen blev indgået sidste sommer efter mægling fra FN og Tyrkiet. Den er blevet forlænget flere gange.

Krigen i Ukraine havde medført, at korneksporten fra de to lande - verdens største kronproducenter - faldt brat. Det sendte prisen på korn markant i vejret på verdensmarkedet.

Det var især i den fattige del af verden, hvor det kunne mærkes hårdest.

Peskov siger, at beslutningen om at lade aftalen udløbe ikke har nogen forbindelse til angrebet natten til mandag på en motorvejsbro fra det russiske fastland til Krim - den ukrainske halvø som Rusland annekterede i 2014.

Rusland siger, at Ukraine stod bag angrebet, der ødelagde en del af broen. Der blev anvendt to droner ved angrebet, lyder det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også