Topmøde skaber håb om handelsaftale mellem EU og Latinamerika

EU-Kommissionen forventer, at handelsaftale med Sydamerikanske lande vil falde på plads i år efter topmøde.
Foto: Jean-christophe Verhaegen
Foto: Jean-christophe Verhaegen
AF RITZAU

EU og Fællesskabet af Latinamerikanske og Caribiske Stater (Celac) har tirsdag afslutte et to dage langt topmøde i Bruxelles. Her har de haft svært ved at enes om en fælles holdning til Ukraine.

Til gengæld er det lykkedes at indgå flere aftaler. Det skal øge samhandlen og adgang til energi og kritiske råstoffer.

Samtidig er der nu udsigt til, at det efter 20 års forgæves forhandlinger snart vil lykkes at implementere en handelsaftale mellem EU og Mercusur-landene. Det vil sige Argentina, Brasilien, Uruguay og Paraguay.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde efter topmødet.

”Vores mål er at løse de udestående problemer i de kommende måneder, så vi får en aftale i år,” siger Ursula von der Leyen.

Hun håber også, at det vil lykkes at indgå en ”moderniseret” EU-Mexico aftale i de kommende måneder.

Det er blandt andet lande som Frankrig og Belgien, der har modsat sig aftalen med Mercosur, fordi man er bekymret for øget konkurrence for landbruget.

Topmødet blev dog brugt til at indgå en række aftale, som skal øge samhandlen mellem de to regioner.

EU og Chile indgik på topmødet en aftale om kritiske råmaterialer. Samtidig er der indgået grønne energiaftaler med Argentina og Uruguay.

EU planlægger samlet set at investere 45 milliarder euro i Latinamerika og Caribien som en del af sin Global Gateway-ordning. Den er et modsvar på Kinas ”Belt and Road”-program for infrastrukturinvesteringer.

Dermed forsøger EU at gøre sig mere uafhængig af Kina, når det gælder kritiske råstoffer.

”Det er en win-win for begge regioner og begge kontinenter,” siger Ursula von der Leyen.

Til gengæld har partnerne haft vanskeligt ved at nå til enighed om Ukraine. Trods forhandlinger til det sidste, lykkedes det ikke EU at få Celac-landene med på en fordømmelse af Ruslands fremfærd i Ukraine.

Men topmødeerklæringen er alligevel klar, når det gælder Ukraine, mener formanden for Celac, Ralph Gonsalves.

”Jeg sagde fra begyndelsen til EU-præsident Charles Michel, at vi ikke kan holde et topmøde alene om Ukraine. Det er klart, at Ukraine er vigtigt for Europa, og derfor udtrykke vi også ”dyb bekymring” for krigen i dokumentet fra topmødet.”

”Vi understreger også, at vi støtter alle diplomatiske forsøg på at få fred. Og så anerkender vi de nationale positioner på spørgsmålet fra de forskellige lande. Så sproget er der. Jeg ved ikke, hvad vi kan gøre mere,” siger Ralph Gonsalves.

EU forsøger dog at samle opbakning fra det såkaldt globale syd til en entydig fordømmelse af Rusland.

Håbet er, at det også vil bane vejen for at få Kina og Indien ombord, så presset på Rusland i sidste ende vil kunne føre til fred. Men så langt ville lande som Cuba og Nicaragua ikke gå.

Dermed står EU efter topmødet tilbage med styrkede handelsrelationer. Men uden det ønskede gennembrud i forhold til Ukraine.

EU og Celac-landene er enige om at mødes igen om to år i Columbia for at styrke samarbejdet yderligere. Det var otte år siden, at parterne sidst mødtes.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også