USA ser tegn på russisk villighed til at forhandle kornaftale

USA ser tegn på, at Rusland vil forhandle kornaftale. Samtidig har Ukraine indgået aftale med Kroatien.
Foto: Mehmet Caliskan / Reuters
Foto: Mehmet Caliskan / Reuters
Af ritzau og Susanne Horsdal

USA’s FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, udtrykte tirsdag optimisme i forhold til muligheden for, at forhandlinger om eksport af ukrainsk korn via Sortehavet kan blive genoptaget.

”Vi har set indikationer på, at Rusland kan være interesseret i at vende tilbage til forhandlingerne. Så vi venter på at se, om det rent faktisk sker,” siger hun.

Adspurgt om der er blevet gjort konkrete tiltag for at genoptage forhandlingerne, som Rusland forlod i midten af juli, siger FN-ambassadøren, at hun ikke har ”set bevis på det endnu”. Men hun formoder, at russerne, for at få deres egen gødning ud på markedet og få betaling for den, er nødt til at forlænge aftalen. 

”Så jeg er fortsat håbefuld, selv om der ikke er meget at håbe på,” siger Linda Thomas-Greenfield.

En aftale, der sikrede, at omkring 33 millioner ton ukrainsk korn kunne eksporteres via Sortehavet, udløb 17. juli. Men senest har det ukrainske udenrigsministerium oplyst, at landbrugsvarer vil blive sendt til Kroatien via floden Donau og efterfølgende transporteret med tog til Adriaterhavet. Ministeriet har ikke oplyst, hvor mange ton korn der kan blive eksporteret på den måde.

Ukraine forsøger at øge eksport via landjorden via EU. Men flere nabolande, heriblandt Polen er ikke begejstret for det, fordi det kan betyde, at landmænd på ruten risikerer et fald i priserne på deres varer.

Siden kornaftalen udløb, er spændingerne i Sortehavet steget. Rusland har flere gange angrebet ukrainske kornlagre i havnebyen Odesa. Det seneste angreb har fundet sted onsdag morgen, hvilket har medført, at flere lagre er brudt i brand, men Ruslands forsvarsministerium tirsdag gav udtryk for, at det havde afvist tre angreb fra ukrainske droner mod flåden i Sortehavet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også