Tidligere minister klar til at hyre frafaldne politikere med lobbypotentiale

Fra politiker til lobbyist: Det er langt fra alle politikere, der har det, der skal til for at blive lobbyist, men tidligere forsvarsminister og nuværende partner i public affairs-firmaet Advice, Gitte Lillelund Bech, holder alligevel godt øje med listen af politikere, der røg ud ved folketingsvalget.
Gitte Lillelund Bech. | Foto: PR
Gitte Lillelund Bech. | Foto: PR

Mange politikere søger mod tilværelsen som lobbyist, når de enten frivilligt eller nødtvungent siger farvel til livet som folkevalgt.

De politikere, der skal på jobjagt efter sommerens folketingsvalg, kan overveje at se mod public affairs-firmaet Advice, hvor partner og director Gitte Lillelund Bech står klar til at støvsuge gruppen af ekspolitikere for lobbypotentiale, fortæller hun i PolicyWatchs interviewserie om politikere, der er blevet lobbyister.

"De er altid velkomne til at gribe knoglen og ringe til mig, så tager vi en kop kaffe," sige hun.

Gitte Lillelund Bech er tidligere forsvarsminister og mangeårigt medlem af Folketinget for Venstre. Som partner i Advice står hun blandt andet for at ansætte nye rådgivere. Derfor har hun også i forbindelse med folketingsvalget holdt godt øje med, hvilke politikere der stoppede.

Langt fra alle kan blive lobbyist

Hun tager dog ikke ukritisk listen af ekspolitikere fra en ende af, for en folketingspost på CV'et er langt fra en adgangsbillet til et job som lobbyist.

"Det er ikke hvem som helst af mine tidligere kolleger, der ikke sidder i Folketinget længere, som jeg ville ansætte. For at være helt ærlig," siger Gitte Lillelund Bech.

Hvad skal der til, hvis man som politiker gerne vil over i public affairs?

"Man skal være en vellidt politiker, der har et godt netværk ind i også andre partier end sit eget. Jeg arbejdede med nogle meget brede emner på Christiansborg som udenrigs- og forsvarspolitik, og derfor fik jeg et rigtig godt netværk ind i andre partier end Venstre," siger hun og tilføjer:

"I Advice arbejder vi ikke ud fra, at vi skal have en fra hvert parti, men vi skal have nogle, som kan det lidt bredere, og som forstår substansen."

Hvor mange procent af folketingspolitikere kan det, tror du?

"Det vil jeg ikke sætte tal på."

De udvalgte, Gitte Lillelund Bech har forsøgt at hverve, har indtil videre sagt nej, fortæller hun.

"Der var nogle andre muligheder, der havde åbnet sig for dem. Blandt andet kan man få nogle penge til efteruddannelse, når man stopper i Folketinget, og det betyder, at der er mange, der bruger et halvt år på at efteruddanne sig, inden de får sig et nyt job."

Fravalgt på grund af politisk farve

Gitte Lillelund Bech var medlem af Folketinget i 14 år fra 1999 til 2013, hvor hun stoppede som politiker til fordel for jobbet som public affairs-rådgiver hos Advice.

Da Gitte Lillelund Bech i 2012 annoncerede, at hun ikke ville genopstille, vidste hun, at hun gerne ville arbejde med politik, men jobbet i Advice stod ikke umiddelbart øverst på ønskelisten.

"Jeg kunne godt tænke mig at arbejde med politik, men jeg havde egentlig ikke tænkt, at jeg skulle på et bureau. Jeg havde tænkt mig, at jeg skulle hjælpe en større dansk virksomhed med at forstå det politiske," fortæller hun.

Ifølge eksministeren var hun i spil til forskellige stillinger, men to gange oplevede hun at blive fravalgt lige før målstregen med den begrundelse, at hun havde en politisk farve.

"Det er bare løgn, tænkte jeg. Så jeg sagde rundt i mit netværk, at det ikke kunne være rigtigt, at jeg kunne blive fravalgt på grund af, at jeg har en politisk farve. Det har alle. Jeg har bare bekendt kulør," siger hun.

Igennem sit netværk fik Gitte Lillelund Bech kontakt til Advice, som overbeviste hende om at blive bureaulobbyist. Selvom hun ikke selv mener, betegnelsen lobbyist er dækkende. Hun kalder i stedet sig selv for politisk rådgiver.

"Fordi det er meget sjældent, at jeg går på Christiansborg på vegne af en kunde. Hvis kunden skal forsøge at påvirke et eller andet, så siger jeg, at hvis virksomheden ikke selv kan forsvare og forklare, hvad man mener, så kan jeg jo heller ikke gøre det," siger hun og tilføjer:

"Jeg syntes selv, det var så utroværdigt, dengang jeg var politiker, at det var den samme mand fra et bureau, der den uge kom og repræsenterede en kunde, og næste uge kom han og repræsenterede en helt anden sektor. Det var lidt underligt, for hvorfor kan virksomhederne ikke komme selv?"

Løgn at politikere kan købes med frokost

Det er seks år siden, Gitte Lillelund Bech stoppede i politik, og livet på den anden side har givet hende en større forståelse for, at virkeligheden ikke altid er, som den ser ud igennem vinduerne på Christiansborg.

"Nogle gange kan man, når man sidder på Christiansborg, have det sådan, at alt det, TV 2 News viser, det er det, der er virkeligheden. Og det er det jo ikke," siger hun.

Men Gitte Lillelund Bech kan alligevel godt savne livet som politiker.

"Det er hele det politiske miljø, og så savner jeg det at være minister," siger hun.

Hvorfor?

"Fordi der får man lov til at bestemme."

Nogle mener jo, at det er lobbyisterne, der sidder med den reelle magt. Er du enig i det?

"Nej, det passer simpelthen ikke. Og jeg bliver så vred, når folk siger sådan. For det er simpelthen løgn. Det er som om, man tænker, at politikere bare er sådan nogle nikkedukker, der, hvis de får en frokost, gør som lobbyisten har sagt. Og det passer simpelthen ikke," siger Gitte Lillelund Bech.

Bankernes cheflobbyist takker nej til Folketinget for at styrke karrieren

Eksminister holder sig fra politik: "Verden har ikke brug for flere gamle sure mænd"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også